KRŠENJE ZAKONSKOG POSTUPKA

Bill Cosby izlazi iz zatvora: Slavnom glumcu sud ukinuo osuđujuću presudu za seksualni napad

30.06.2021 u 21:43

Bionic
Reading

Najviši sud Pennsylvanije oslobodio je u srijedu glumca Billa Cosbyja koji je bio osuđen za seksualni napad, a u presudi suda izrečenoj u srijedu navodi se da Bill Cosby mora biti otpušten iz zatvora te da se zabranjuje svako buduće kazneno gonjenje po ovim konkretnim optužbama

Osuda za seksualno zlostavljanje ukinuta je nakon što je Vrhovni sud Pennsylvanije utvrdio da je sporazum koji je sklopio s prethodnim tužiteljem trebao spriječiti da bude optužen u tom slučaju, piše časopis People.

Cosbyev publicist Andrew Wyatt rekao je za ABC News da će kroz nekoliko sati pokupiti Cosbyja iz zatvora.

Cosby je osuđen po tri točke optužnice za teški nepristojni napad 2018. godine, nakon što je Andrea Constand rekla da ju je drogirao i seksualno napao u njezinoj kući 2004. godine.

Odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije donesena je nakon što je Cosby odslužio više od dvije godine zatvora u kojem je mogao provesti od tri do 10 godina.

Tijekom suđenja Cosbyju, Constand i još pet žena svjedočile su da se i s njima ponašao na sličan način. Cosbyjeva obrana negirala je optužbe, kao i slične navode koje je protiv njega iznijelo više od 60 žena.

Constand je Cosbyja prvo prijavila tadašnjem okružnom državnom odvjetniku Bruceu Castoru 2005. godine, ali ga je on odbio procesuirati. No njegov nasljednik Kevin Steele je protiv Cosbyja podignuo optužnicu 2015. godine, samo nekoliko dana prije zastare.

Bill Cosby Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Castor se nije složio s odlukom da se Cosbyja procesuira, rekavši da se dogovorio s njim da ga nikad neće goniti ako svjedoči u građanskoj parnici koju je Constand pokrenula protiv njega. Cosby je Constandinu tužbu riješio mirenjen i nagodbom koju je platio 3,38 milijuna dolara.

U svom je iskazu Cosby priznao da je davao tablete ženama s kojima je želio seksualni odnos, a priznao je i brojne izvanbračne veze, a to je njegovo svjedočenje korišteno protiv njega u kaznenom postupku koji se protiv njega vodio.

U svojoj presudi, Vrhovni sud Pennsylvanije smatrao je da mu je odluka o korištenju njegovih tvrdnji iz iskaza u izlaganju protiv njega lišila prava na Peti amandman. Cosby je, navodi sud, bio podvrgnut 'neustavnom prisilnom namamljivanju i preokretu, što je sud okarakterizirao kao kršenje zakonskog postupka.