PLJUŠTALE SU DESETKE

Barbara ponovo briljirala, a Siriščević napustio 'Maestro'

20.10.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Treća emisija HRT-ova showa 'Maestro' donijela je novo ispadanje - sudbonosna Aida presudila je Draženu Siriščeviću koji je ove subote napustio show

'Ruke su mi se tresle od straha dok sam sudjelovao, ali preživio sam! Štoviše, vratio sam se u studentske dane, uživao s kolegama i kolegicama studošima, trpio strogog profesora Ivana Josipa Skendera (a tek što je on trpio sa mnom) i najvažnije, učinio još nešto za sve ljubitelje glazbe i one koji će to tek postati', rekao je Dražen Siriščević

U ovoj emisiji pred 'dirigentima' bio je novi izazov. Dirigirali su ne samo Simfonijskim orkestrom, već i Zborom HRT-a. Nakon što su tjedan dana vježbali marljivo sa svojim mentorima, stali su pred 120 glazbenika i večeras svi bolje komunicirali sa zborom nego s orkestrom.

Svejedno su desetke pljuštale u trećoj emisiji. Barbara Kolar je opet briljirala osvojivši desetku, žiri i sve prisutne, a toliko je bila dirnuta izvedbom da je u jednom trenutku i suzu pustila. 'Ponosna sam na još jednu desetku i baš sam sretna. Ovo natjecanje mi je priraslo srcu, a moj mentor Robert, zaista, izvlači najbolje iz mene. Zaključili smo da smo jako kompatibilni, ja njega učim kako se ponašati pred kamerama, a on mene dirigiranju, pa nek publika procijeni kome bolje ide', zaključila je lijepa Barbara.

Ozrenu Grabariću isplatila se neobična priprema ovoga tjedna, u kojoj je širokim potezima kista vježbao legato - osvojio je dvije desetke za svoju izvedbu 'Zbora hodočasnika' Richarda Wagnera.

Areta Ćurković
nam je najavila da će svoje dirigiranje nadoknaditi velikim srcem, tako je i bilo. Dok je dirigirala Verdijev 'Zbor Židova', njezin mentor Filip komentirao je kako ona to slavonski shvaća široko i otvorenog uma. Svi članovi žirija pohvalili su njezin ogromni napredak, uz opasku maestra Kranjčevića kako ne bi smjela imati dešperatno lice, budući da dirigent mora bodriti ljude ispred sebe.

Damir Urban je u tjednu priprema bio sretan što uči i puni glavu novim saznanjima, suočio se s ruskom glazbom, ali i ruskim jezikom. No nakon izvedbe nije bio zadovoljan. Maestro Kranjčević je kazao kako se on jedini morao večeras suočiti s najtežim brojem u emisiji i da mnogi veliki dirigenti teško izlaze na kraj s 'Polovjeckim plesovima' iz 'Kneza Igora', pohvalivši pritom njegove prelaske na brzi tempo.

Na kraju emisije imali smo priliku čuti ariju 'U boj, u boj' Nikole Šubića Zrinskog pod dirigentskom palicom Nicolasa Quesnoita, za koju je pobrao dvije desetke. Svom mentoru i korepetitoru morao je prepričati slavnu bitku Nikole Šubića Zrinskog kako bi provjerio je li dobro shvatio djelo. To mu je bilo puno teže nego naučiti dirigirati. 'Bila mi je velika čast imati priliku dirigirati 'U boj! U boj!' Nikole Šubića Zrinskog. Trudio sam se da ispadne što bolje moguće jer znam koliko je to djelo važno u povijesti Lijepe naše. Dao sam sve od sebe jer bez obzira na moje francuske korijene, danas se zaista osjećam kao Hrvat u duši', rekao je uzbuđeni Nicolas.

Žiri je pokazao koji su natjecatelji najslabiji, a dvoje s najmanjim ocjenama Damir Urban i Dražen Siriščević morali su pred članove orkestra. Članovi SO HRT-a pristupili su glasovanju i tako spasili jednog studenta, ovoga puta Damira Urbana, dok je Dražen Siriščević ispao iz showa.