za bolje opuštanje

Antonia Ćosić otkriva svoju listu omiljenih filmova

15.12.2023 u 19:32

Bionic
Reading

Jedna mala tradicija za mnoge od nas i ove godine ostaje ista u ovo vrijeme: lijeno popodne ili večer želimo provesti uz šarmantan filmski maraton, zavaljeni u sofu ili fotelju i u odličnom raspoloženju. Ako imate osjećaj da ste već sve naslove pogledali, možda vas novinarka, urednica i voditeljica HRT-a inspirira za idealan predblagdanski vikend kod kuće

'Mislim da sam oduvijek bila više za filmove, iako ima puno serija koje su mi se uvukle pod kožu. Ali ima nešto u tom formatu, ne zovu bez veze kino - tvornicom snova. Može se i doma stvoriti taj ugođaj, uz malo truda, kokica i dragih ljudi. Prosinac je prosinac i zato ću biti besramno cheesy u mom odabiru, pa nemojte zamjeriti jer jednoj novinarki trebaju opuštanje i katarza kad dođe s posla, a nešto mi govori da nisam jedina', kaže nam Antonia Ćosić.

A Christmas Carol

Koliko god bila uvjerena da su ovo ama baš svi pogledali, iznenadi me svake godine da je realnost skoro pa suprotna. Malo ljudi je gledalo čangrizavog pohlepnog Ebenezera Scroogea kako na Badnju večer doživljava prosvjetljenje života. Roman 'Božićna priča' engleskog spisatelja Charlesa Dickensa ekraniziran je više od 16 puta, a najdraže su mi možda verzije iz 1951. i 1984. Kad se dječak zaleti u zagrljaj preko cijele ulice, zar zbilja možete bez maramica!?

Izvor: Društvene mreže

Crazy About Her (Netflix)

Ovaj španjolski film hvalim u zadnje vrijeme jer prikazuje psihičke poremećaje na bolno realan, a opet humorističan način. Ova komedija s puno slojeva može dovesti do suza od smijeha i od empatije. Iako ima filmova koji pokazuju ozdravljenje uz pomoć ljubavi, ovaj je lišen takvih trivijalnih poruka jer nitko ne može ozdraviti 'ako se malo više potrudi', 'ako se počne smijati, umjesto da razmišlja o tužnim stvarima'. Čuda se događaju rijetko, a život stalno. Stoga je najviše što možemo napraviti - prihvatiti jedni druge takvi kakvi jesmo, pružiti oslonac, a na temelju naše snage može rasti želja za promjenom nabolje. Film nevezan za blagdane s porukom koja nam treba 365 dana u godini. Uključujući 25. prosinca.

Izvor: Društvene mreže

It's a Wonderful Life

Velika dilema je bila 'Love Actually' ili ovaj dragulj, ali u ime mojih prijatelja koji ga nisu gledali biram crno-bijeli klasik. I ove godine ću tražiti, naći i zaustaviti kolegu Deana Šošu da ga pitam hoće li HRT pustiti film 'Divan život (It's a Wonderful Life)' iz 1946. Onda šaljem svim prijateljima poruku kad moraju biti prikovani uz male ekrane i zbilja vrijedi pustiti francusku nek' stoji i kolače nek' malo zagore u ime ovog filma. Kad se sve raspada čovjeku koji je cijeli život proživio moralno, časno i dobrohotno, trenutak je kad pomisliš: 'A zašto dobri ispaštaju?' I tako boli gledati tu nepravdu da nekim ljudima nikad ne ide od ruke i nema za njih lakšeg puta, samo onog kojim se rjeđe ide, uz strmu uzbrdicu i bodljikavo trnje. Pa zašto onda ići težim putem? Nisam ja Frank Capra, pogledajte film!

Izvor: Društvene mreže