TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ!

Anka oduševila, a Milivoj dobio minus

07.05.2014 u 07:39

  • +11

Tri, dva, jedan - kuhaj! Dalmatinski tjedan

Izvor: Promo fotografije / Autor: RTL

Bionic
Reading

Završio je drugi je dan dalmatinskog tjedna, gastro showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’, RTL Televizije, a kandidati se nisu pokazali u najboljem svjetlu, bar kada je riječ o ribi

Dva, naizgled jednostavna recepta, riblja juha i crni rižoto, završili su s mnoštvom savjeta, što od žirija, što od natjecatelja, ali idealnih juha i rižota moglo se nabrojati na prst jedne ruke.

Iako riblju juhu zvuči jednostavno skuhati, treba vam: bijela riba poput orade, grdobine i kovača kao i riblje glave, začina i dobro maslinovo ulje te ne smije mirisati na 'friškin' (svježu ribu), i iako su kandidati ovaj zadatak shvatili olako, nisu se iskazali.

Bisera je u svoju juhu stavila kruh, prethodno prepržen na maslinovom ulju, a žiriju se ta ideja činila neuobičajenom iako zanimljivom. Ipak, ocijenili su je kao običnu, prosječnu juhu. 'S obzirom da je Bisera iz Rijeke, nije se iskazala', zaključio je Špiček.

Anka je dobila komplimente na izgled svoje juhe i svo troje se složilo da joj je juha ispala odlično, iako je bila nešto slađa zbog mrkve koju je ukuhala, te za pola koplja bolje od Biserine. Zlatan se, pak, pokušavao izvući pričom da mu se 'riba ritala' pa da je zato nema baš puno u juhi, no Špiček nije povjerovao toj njegovoj priči, a zaključak je bio da mu je juha, baš kao i Biserina – mlaka i s previše vode te s premalo soli.

'Povrće se treba ukuhati ranije u juhu jer ono pusti svoju gustoću', objasnila je Luči, treća članica žirija, dodajući da se riblja juha kuha u manje vode ne bi li riba iskuhala i pustila svoju jačinu.


Tanjina juha nije posebno oduševila žiri, kao ni Đurđicina, ni Natalijina, dok je Nenad u svoju dodao sušene rajčice, pa mu je juha bila puno jača nego ostalim natjecateljima, a otkrio je da je u nju dodao i vina i limuna. Milivoj je također, u svoju juhu dodao limunovog soka, objašnjavajući da se riba tako neće raspasti zbog kiselina, a iako je naručio i bijelo vino, nije ga stavio u jelo već ga je popio! No ono što je iznenadilo žiri bilo je to da se u Milivojevoj juhi nije osjetila riba!

'Ja uopće tu ne osjetim ribu! Zašto riba nije očišćena nego je čitava stavljena u juhu? Ovo kao da nije riblja juha', bio je oštar Špiček, a i Željka i Luči su se složile s njegovim mišljenjem.

Slično je bilo i kod crnog rižota. Tanja je dobila minus od Špičeka jer je dodavala umjetno crnilo od sipe i zbog toga joj je ispao previše slan, Nenad je eksperimentirao s čak tri vrste rižota, no zaključak mu je bio da bi rižoto bio idealan da je sva tri izmiješao.

Osim toga, žiri se jednoglasno složio da su mu rižota previše paprena. 'Dodao sam samo tri zrna zelenog papra! Čini se da ste baš svi naletjeli na po jedno zrno', smijao se Nenad.

Razloga za smijeh zato nije imao Milivoj kojeg je žiri pokudio, rekavši mu da se previše osjeti rajčica u rižotu i to još zagorena, kao ni Đurđica kojoj je riža bila prekuhana, a sipa žilava. Natalija, koja se prvi put u životu susrela sa sipom, nehotično je oprala sipinu vrećicu s crnilom te je morala koristiti umjetno crnilo.

Natjecatelji su dobili i savjet od žirija da ubuduće crnilo od sipe stavljaju u pola kuhanja, a ne na kraju, a da ga prije trebaju prokuhati u posebnoj zdjelici s malo vina, prošeka ili temeljca.

U drugom danu dalmatinskog tjedna, minus je tako zaradio Milivoj, dok su sve pohvale otišle najmlađoj Anki.