18. OBLJETNICA SMRTI

Anja Šovagović Despot se dirljivom porukom prisjetila voljenog oca

01.01.2019 u 19:01

Bionic
Reading

Nova godina većini ljudi donosi radost, ali obitelji Šovagović ona je i podsjetnik na tužnu obljetnicu odlaska velikana hrvatskog glumišta, Fabijana Šovagovića. Voljenog oca i glumačkog uzora dirljivom porukom prisjetila se Šovina kći Anja Šovagović Despot

'Tada začujem iza leđa šapat: - A ja im ništa nisam kupio. I ne znam što bih im kupio. Ja ću njima pjevat: Oj pastiri, čudo novo, jeste l’ ikad vidjeli ovo, u jaslicam’ prostim rodio se Bog koji s neba siđe radi puka svog. Vidiš kak sam upamtio! I legne u postelju. Kad je došla moja Ana, uvukla se djedu pod poplun, pomilovala ga po ćelavoj glavi, obgrlila malim ručicama njegovu sijedu bradu i pozorno slušala pjesmu o malom djetešcu koje će spasiti svijet. Htjela sam se uvući k njima u krevet, a samo sam bez glasa stajala sa strane i gledala u najljepši dar na svijetu. U ljubav...', objavila je na svom Instagram profilu Anja Šovagović Despot i podsjetila kako je '1. siječnja 2001., baš na Novu godinu, otišao Šovo nebeskoj ravnici u pohode...'.

Ulomak kojega je Anja napisala uz fotografiju svoga oca Fabijana koji drži unučicu Anu, dio je njezine knjige 'Divlja Sloboda' objavljene 2003. godine.

U zbirci kazališnih eseja Anja je govorila o situaciji u kazalištu i shizofrenim stanjima kroz koja prolaze glumci.

No, između ostalih kazališnih tema, prisjetila se Anja u knjizi i velikana hrvatskog glumišta, svog voljenog oca Fabijana, a dio iz knjige posvećen njemu objavila je i na blagdan Svih svetih.

Fabijan nije bio sretan Anjinim izborom glume, poziva koji je odabrao i njegov sin Filip, ali ustrajnoj i tvrdoglavoj kćerki kasnije je pomagao svojim savjetima.

'Možda sam zato i postala glumica, da bih se nekako približila ocu...Ta 'začaranost' Šovagovićem silno me muči, a ispunjava ponosom što imam njegove zdrave zube i dobar smijeh pa prkosim na toj sceni ne znam kome i ne znam zašto, ali utvaram da je On sa mnom i da se sad konačno zajedno sa mnom smije', napisala je za blagdan Svih svetih na svom Instagramu Anja.

  • +10
Anja Šovagović Despot Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić