FILM IVANE DRAGIČEVIĆ

'Anima Hotel Europa' u ožujku premijerno na HTV- u

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.02.2014 10:10
  • Objavljeno 21.02.2014 u 10:10
Ivana Dragičević Veličković

Ivana Dragičević Veličković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Dio nekadašnjeg autorskog tima uspješnog HRT-ovog branda 'Horizonti', Ivana Dragičević i Dinko Cepak, krenuli su na jedinstveno putovanje od Hrvatske do Lampeduse i natrag s pitanjem - jesmo li spremni prihvatiti druge i drugačije?

Globalna kriza, nezaposlenost, 'sve starija' Europa i njezina potreba za radnom snagom uz istodobno jačanje radikalne desnice i ksenofobije, te ratove diljem Afrike i Bliskog istoka, pitanje imigracije učinile su ključnim pitanjem današnjice. Nakon tragedije na Lampedusi u listopadu prošle godine, postalo je jasno da 'globalna indiferentnost, prema najvažnijem globalnom problemu', kako je definira  papa Franjo, više nije moguća. Hrvatska je ulaskom u EU postala tzv. 'granična zemlja' Europske Unije, što imigraciju stavlja i na vrh naših prioriteta.

Europa, u aktualnom političkom, ekonomskom i socijalnom ključnom trenutku za svoju budućnost, traga za solidarnošću, Ivana i Dinko na put su, kako sami kažu, otišli 'u potragu za ljudskim dušama'. Iza statistika, brojki, dramatičnih novinskih naslova- kriju se ljudi. Oni koji traže bolji život i oni koji ih u Hotelu Europa dočekuju... Anima Hotel Europa pionirski je projekt Informativno medijskog servisa, kakav još nije radila nijedna medijska kuća u Hrvatskoj. Predstavlja multimedijalni iskorak koji bi trebao pokazati i buduće usmjerenje HRT-a, kao javnog servisa.

Naime, Ivana Dragičević i Dinko Cepak 23. studenog 2013. godine, krenuli su automobilom s nove europske granice, one hrvatske, na put prema Lampedusi prvoj graničnoj točki Europske Unije na koju pokušavaju doći tisuće ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike. Autori su na dnevnoj bazi bilježili cijeli 'proces' rada na novinarskoj priči, blogovima putem weba (anima.hrt.hr) i društvenih mreža (FB, Twitter, Instagram). Ovakav model rada omogućio je svakodnevno izvještavanje putem različitih formi (tekst, audio, foto, video) na različitim platformama, a publici insajderski i osoban pristup cijelom procesu rada, te komunikaciju s autorima.

Cepak i Dragičević autori su cijelog koncepta. Dinko potpisuje vizualni identitet, kameru i montažu, Ivana novinarski dio, te diseminaciju i uređivanje sadržaja na društvenim mrežama. Za dokumentarni film autorsku je glazbu skladao Dario Iričanin

Cijeli 'proces', ravnopravni je dio projekta, koji je pričao priču na tzv. second screenu, te je doveo do televizijskog dokumentarnog filma. Nakon emitiranja 'Hotela Europe', cijeli će se put vratiti natrag, na web, na kojem će ostati integralne snimke, tekstovi, fotografije, te će biti kurirani u posebnom Flipboard magazinu - Anima

Anima Hotel Europa će također biti i HRT-ov kandidat na prestižnim europskim festivalima Prix Circom, te PriMed. Dokumentarni film 'Anima Hotel Europa' emitirat će se u utorak, 11. ožujka u 21 sat na HTV 1.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!