NAPETOST U MASTERCHEFU

Ako preživim ovaj tjedan, to će biti čudo!

10.12.2012 u 23:08

Bionic
Reading

Prošli tjedan je Masterchef napustilo dvoje kandidata, Marko Matei i Ines. Kandidata je u kući ostalo šestero, a nagrada je svakim izazovom sve bliža

Ivana pretpostavlja da bi u današnjoj kutiji iznenađenja moglo biti nešto slatko, budući da je zadnji tjedan prije finala. Voli pripremati deserte, ali to ne znači da će biti najbolja, kaže.

Vjeruje da su kriteriji danas visoko podignuti. Na Marka Palfija je izolacija imala utjecaj, ali ide prema kraju. Jako je sretan što je dospio u top 6. Petra Plantak se nada da će danas pripremiti nešto 'za polizati tanjur'. Igor je kandidatima zaželio dobrodošlicu u tjedan slastica. 'Neki od vas možda podcjenjuju slastičarstvo. Onaj kuhar koji smatra da slastičarnica nije njegov posao grdno se vara', upozorio je Dino kandidate. Dosta njih je dosad zaziralo od slastica pod izlikom da se s njima ne snalaze.

Cikla u tjednu slatkog
Mate je kazao da danas svaki chef mora znati barem minimum o slastičarstvu. 'Desert je zadnji slijed u restoranu i gost ga se najživlje sjeća', pojasnio je Radovan važnost slatkog. U današnjoj Kutiji iznenađenja su sljedeće namirnice: cikla, trešnja, đumbir, tijesto za savijače, jaja, škrobno brašno, mlada mrkva, želatina, vrhnje za šlag, svježi sir, bademi, borovnice i cimet.

Cikla u kutiji iznenađenja je možda zbunila kandidate, ali im je Mate kazao da je imao prilike raditi i jesti slatko koje je sadržavalo ovaj sastojak. 'Ja bih stvarno volio biti na vašem mjestu danas', priznao je. 'Napravite što želite', ohrabrio je Dino kandidate. Radovan ih je zamolio da danas u njegovim ustima ne ostane gorak, već sladak okus. Kandidati za pripremu slastica imaju sat i pol vremena.

Znoj, pećnice i hladnjaci u Masterchef kuhinji
Ivona Kristina se danas odlučila pripremati dva deserta: 'Ritin cobbler' i 'Homemakers' delight', kako ih je nazvala. Išla je na manje porcije. 'Puno sam si posla zadala za sat i pol vremena', komentira.

Danas se za vrijeme kuhanja ponovno porezala. 'Ako se nisi rezao, nisi kuhao', kaže kroz smijeh. Ivana je danas radila torticu koju je nazvala Matei's birthday cake koju je poslužila uz dva coulisa: jedan od borovnice i jedan od trešanja.

Petra Plantak je danas u pripremanju slastica koristila đumbir, koji je inače jedan od njenih najdražih dodataka jelima. Petra Gerić je s Ivonom Kristinom nadgledala kako se njihovi kolači peku u pećnici. 'Kike i ja smo kao siročići čučale pokraj pećnice!' kaže u šali. Marko Palfi smatra da tjedan slastica za njega nije dobar, ali ih može raditi bez opterećenja, budući da ne zna ništa o tome. Ovo je prvi put u njegovom životu da je uopće radio kolač. Nikola je svoju današnju slasticu nazvao Čaktoranj.

Dino Petri Gerić: 'U nekom bistrou uz kavu za 10 kuna, može!'
'Zadatak je bio da Masterchef kuhinju pretvorite u slastičarnicu', rekao je Igor. Premijerno kušanje slastica u kuhinji je započelo desertima Ivone Kristine. Žiriju su se u globalu svidjeli uz poneku zamjerku, najviše od Dine. 'Sve ti izgleda kao na dobrotvornim zabavama u Americi. Nije to loše', komentirao je Radovan.

'Preslatko, ali u nekom bistrou uz kavu za 10 kuna, može!', oštar je bio Dino prema Petri Gerić. Radovan misli da je tortica koju je napravila Ivana na putu da bude dobra. Sad je malo bolji rođendanski kolač.

Nikolin desert Dini bolje izgleda izdaleka. 'Znamo da si hrabar, ali da je ovo dobar kolač - nije', postrožio se Radovan. U desertu Petre Plantak je bilo previše đumbira. 'Ovdje ima đumbira da me cijelu zimu liječi od prehlada', Dino je bio ljut. 'Čak bih ti i to oprostio da si stavila malo kreme i svježeg sira', zaključio je. 'Kao dekorater si dobar! Pokrio si svoje neznanje. Ovo ti je kao napredna grupa u vrtiću, ali ja ti čestitam', komentirao je Radovan prvi kolač Marka Palfija. Dini je ukusno te ga je donekle i usrećio danas.

Radovan: 'Ja se ufam u vaša slatka i dalje!'
Dino ne zna što bi očekivao od kandidata. Boji se da je ovo toliko koliko znaju, ali se nada da je ovo samo početak tjedna. 'Ja se ufam u vaša slatka i dalje', rekao je Radovan. Danas su se istaknuli Ivana, Nikola i Kike. Žiri je odlučio da glavnu namirnicu u testu kreativnosti bira Kike.

Ivani je pobjeda bila kad ju je žiri prozvao u top 3 dana. 'Mislim da, ako preživim ovaj tjedan, to bi bilo čisto čudo', samokritičan je Palfi. Kike sebe nije vidjela kao pobjednicu danas, ovo joj je veliko iznenađenje. Petru Plantak malo muči što mora raditi kako žiri 'diktira' jer, kad napravi po svom, ne ispadne dobro.