KONCERT U TVORNICI

Afghan Whigs u Zagrebu: Prigušeni trijumf indie rock legendi

05.06.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Žestok zvučni zid iza koga su se sakrile suptilne melodije, emocijama nabijeni tekstovi i bolno prodoran glas Grega Dullija obilježili su izvrstan nastup jednog od ponajboljih svjetskih indie bendova

Da je stari/novi gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić došao na koncert Afghan Whigsa u Tvornicu kulture i ondje proslavio pobjedu, možda bi, oduševljen viđenim, poželio još koji most ukrasiti svjetlosnim efektima, a ovoga puta posrijedi bi bio matični band Grega Dullija.

Karizmatični gitarist i pjevač već je bio u Zagrebu sa svojim side bendom The Twilight Singers 2006. godine, no ovo je prvi put da stiže s matičnim mu bendom Afghan Whigs, oformljenim 1986., umirovljenim 2001. i obnovljenim 2011. godine. Band je žestoko utjecao na američku indie scenu, poglavito na izvođače koji su već nastupali pred hrvatskom publikom: The National, Gaslight Anthem i Hold Steady.

Bez obzira na relevantnost benda, u Tvornici se okupilo tek oko 800 posjetitelja, a sam prostor bio je pregrađen, tako da je atmosfera bila prilično familijarna. Kao i drugdje na turneji, ulogu predizvođača imao je Ed Harcourt koji je solirao s pomoću gitare ili klavijatura i ritam-mašine. Premda su njegovi albumi bogato orkestrirani, ovaj singer-songwriter, koji je u jednom trenutku prekinuo aktivnu karijeru i počeo pisati skladbe za ostale, odlučio se na prilično ogoljelu varijantu vlastite glazbe. Autor koji je poznatiji po tome što je kreirao skladbe za Sophie Ellis-Bextor, Marianne Faithful, Palomu Faith i Jamieja Culluma nego po vlastitim skladbama prezentirao je pjesme s aktualnog mu albuma 'Furnaces', svirajući oko 45 minuta.

Glavne zvijezde imale su set koji je s jednim bisem trajao dvostruko više, no njihova glazba sasvim je oduševila i one koji su na koncert došli ne bi li se sakrili od izbornih informacija.

  • +7
The Afghan Whigs u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Afghan Whigs odmah su pokazali da imaju tešku artiljeriju – u prvoj pjesmi 'Birdlands', inače uvodnoj skladbi s aktualnog im albuma 'In Spades', šestočlani band nastupio je s četiri gitare tvoreći zvučni zid koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Upravo je bilo zadovoljstvo tražiti melodijske linije i suptilne tekstualne izraze koji su se krili iza takvog zvučnog zida.

Dvojica svirača izmjenjivali su se i na drugim instrumentima (povremeno i Dulli), uključujući klavijature, violončelo i violinu. Pritom je jedan član benda dolazio i odlazio po potrebi, a posrijedi je zapravo bio gost benda Ed Harcourt.

'Matamoros' uživo u Zagrebu Autor: Dean Sinovčić

Redari su na ulazu više puta upozoravali da se ne koristi bljeskalica na mobilnim uređajima, a Dulli je u jednom trenutku upozorio neopreznog posjetitelja tražeći da isključi flash. Zanimljivo je kako je svjetlo neprestano bilo donekle prigušeno, pa je očito kako je stil benda da zvukom okupiraju posjetitelje, a ne svjetlosnim efektima.

Publika se sasvim prepustila bendu tijekom sjajne izvedbe skladbe 'John The Baptist', potpuno oduševljeno prihvaćajući posljednje četiri pjesme regularnog dijela, ali i četiri odsvirane na bis, uključujući obradu skladbe 'Teenage Wristband' Dullijeva drugog benda The Twilight Singers.

Istinska indie svetkovina u Tvornici kulture, unatoč razmjerno malom broju posjetitelja, pokazala je zašto je Afghan Whigs jedan od najvažnijih bendova suvremene nezavisne rock-scene.