ZEMLJO, OTVORI SE!

10 najvećih gafova na našim televizijama

  • Autor: Igor Tretinjak
  • Zadnja izmjena 15.02.2012 10:43
  • Objavljeno 15.02.2012 u 10:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Gafovi televizijskih voditelja nisu rijetkost, kako u stranim, tako i u našim televizijskim programima. Dok neki djeluju simpatično, drugi su nas dobro nasmijali, a treći pak u potpunosti šokirali. U izboru deset naj gafova prisjetite se nekih od najvećih propusta naših televizija u posljednje vrijeme

Čak i na CNN-u smo nedavno imali prilike čuti, ne jednom već dvaput, da u Northwest Airlinesu poslužuju penise, već duže vrijeme nas uveseljavaju forvarduše iz susjedstva u kojima smo mogli vidjeti svakojake situacije, od pada voditeljice u nesvijest do psovanja majke usred 'Vijesti'. Voditeljica jednog rumunjskog kviza nedavno je u bijesu razbila telefon, a voditeljice sličnog kviza na našoj televiziji Švedsku su preimenovale u Švetsku, da bi nekoliko tjedana kasnije stvorile novu zemlju – Portugalsku.

Dok voditelji širom televizijskog globusa svakodnevno doživljavaju svojih pet minuta srama, pred vama je top deset novijih gafova s naših televizija od kojih će neki sigurno ostati zabilježeni u sjećanjima gledatelja i televizijskim analima. Krenimo od kraja:
 


10. Tatjana Jurić (u krivom trenutku) pokazuje da nije samo čitajuća mašina


Žena s tisuću (istih) izraza lica, Tatjana Jurić dugo vremena nas je davila svojim uvijek istim ukočenim osmijehom. Bilo da najavljuje prilog o djevojčici koja boluje od smrtonosne bolesti ili o ludoj zabavi na ulicama Rio de Janeira, osmijeh je uvijek bio na licu i jasno govorio – nemam pojma što čitam, a nije me ni briga. Bitno da sam na televiziji. Nakon nekoliko neprikladnih osmijeha, Tatjana je odlučila pokazati svoju drugu stranu, prestati biti tek čitajuća mašina i dogodilo se ovo – nekontrolirani smijeh usred najave priloga. Nakon svih silnih ukočenih osmijeha, ovaj gaf činio se kao pravo osvježenje. Tužno je kad greška postaje ugodna promjena.

 

 

9. Nova aritmetika Paole Poljak – Loto 7 od 30 10

Još jedan gaf koji bismo mogli staviti u kategoriju šarmantnih gluposti izgovorila je Paola Poljak, koja je u svom teškom zadatku najave Lota 7 od 39 uspjela izmisliti novi broj i usto se šarmantno osmjehnuti. Jedan osmijeh briše tisuće gluposti. Ili ipak ne. Istina je da Loto djevojka ne treba biti pretjerano pametna da bi savladala brojeve od jedan do 39, ali pokatkad se i to čini kao neosvojivo brdo. Možda je Paola previše vježbala preko noći, pa joj se sve smotalo u glavi, a možda smatra da gledatelji padaju na šarm bedastoće. U svakom slučaju, otvorila je neka sasvim nova aritmetička pitanja poput: Koliko deset ide u trideset? Kako to sve zapisati? Što sam radila dok su se učili dvoznamenkasti brojevi?

 

 

8. Oblačna Nataša Strelec Mahović i puno vedrija režija

Svaka televizija ima svoje gafove u vremenskoj prognozi. Dok na njemačkom RTL-u prognostičarka urla od smijeha, na našem HTV-u Nataši Strelec Mahović sve je nešto tmurno. Tako predviđa kišno i svježe vrijeme pa oblačno vrijeme s kišom da bi sve začinila oblacima kiše. Ipak je to previše (oblaka i kiše) čak i za Natašu pa se šarmantno i diskretno osmjehuje, a režija kavalirski, kako bi prekrila njenu nelagodu, pušta ponovo špicu. I ubrzano prevrti cijelu prognozu unatrag. U eteru, jasno.

 

 

7. Mirjana Lovrić čita vijesti, a Mislav Bago u pozadini glumi klauna

Dok je Mirjana čitala vijesti na HTV-u, u pozadini je Mislav Bago, leđima okrenut, stajao i pričao na mobitel. Mirjana je i dalje čitala vijesti, što nama i nije toliko važno, a Bago je prvo malo sjeo, pa začepio uho da mu ne smeta buka iz studija (Što ona sad tu ima voditi 'Vijesti' dok ja pričam?), da bi zatim glumio patuljka koji glavom klima kameri i osobi s kojom razgovara u gotovo pa video razgovoru. Nakon toga je veseli Bago opet malo sjeo, pa se nasmiješio, i za kraj dignuo noge na stol. Očito televizijska lica ne mogu bez kamera ni u trenucima odmora.

 

 

6. Uvod u brojeve Marka Kovača

Nije stvar u matematici za predškolsku dob, već o puno ozbiljnijim stvarima. Dok je Tomislav Jelinčić zabrinut zbog vijesti iz Bruxellesa, reporter Marko Kovač, koji je na mjestu događaja, cijeloj situaciji pristupa znatno opuštenije. Pomalo raspjevanom brojalicom od jedan do 10 potvrđuje da je kao mali svladao brojeve, za razliku od Paole Poljak. A možda Marko broji dane i godine do primanja Hrvatske u Europsku uniju. Ili dnevnice koje je zaradio brojanjem u eter. U svakom slučaju, brojalicu prepunu skrivenih značenja Tomislav siječe u korijenu ne priznajući brojevnu komunikaciju. Ali nema brige. Ako ga već Tomica neće, sigurno će ga uzeti dečki iz Lota. Nakon što se riješe prekobrojne Paole.

 

 

5. Blesimetar I. u priči: Monika 'Ko je ovo mijenj'o?! Kravić

Monika Kravić i njen lažni osmijeh u dahu su pročitali vijesti s blesimetra, tek usput Tanji Dragović promijenivši spol. Monika je nizala vijesti u furioznom trku, sve jednako zalijepljena osmijeha na licu, da bi nakon najave, okrenuvši se drugoj kameri, ljutito progrmjela: 'Ko je ovo mijenj'o?!' Osmjesi su pali, stresla se brda, rodilo se ništ'. Krivac se sakrio, ostao je tek blesimetar na speedu. Možda mu se žurilo, a možda je tek htio naljutiti Moniku i napokon ukloniti taj umjetni osmijeh s njezina lica.

 

 

4. Blesimetar II u priči: Kako je Tomislav Jelinčić pomiješao kruške i jabuke i sve ostalo

Kad smo već kod razigranih blesimetara, vrhunsko blesi-čitanje vijesti priuštio nam je Tomislav Jelinčić u 'Vijestima' RTL-a spojivši kruške i jabuke, odnosno skupe stanove i uvjerljive pobjede. Dok je blesimetar od svega toga napravio jedan dobar gemišt, Tomislav se nije dao zbuniti te je nepovezane vijesti pročitao jednako tako zbunjeno i nepovezano, pokazujući svu raskoš čitanja s isključenim lampicama u mozgu. I dokazao da, baš kao što našim životima sve više upravlja Veliki brat, tako televizijskim voditeljima upravlja Veliki blesimetar.

 

 

3. Edita Misirić o korijenskom nepoznavanju onoga o čemu priča

Burno je bilo u teniskom meču između naših i njihovih. Toliko burno da se Edita Misirić sva jadna izgubila u buri papira, teških riječi, izmiješanih misli. Meč je tako, u njenoj vrhunskoj prezentaciji, u posljednjim sekundama (kako to već biva) završio rezultatom 4:3 (kako ne biva u teniskom svijetu), da bi u već sljedećem trenutku bio pri kraju, u tim istim posljednjim sekundama. Na kraju je Edita, sva preznojena od traženja pravog papira (eh, da joj je blesimetar!), ipak izrekla jednu mudru: 'Sve će se saznati sutra', valjda misleći da će sutra sportske vijesti na RTL-u pročitati ipak netko komu čitanje i snalaženje u vlastitim papirima ide nešto bolje.

 

 

2. Slavko Cvitković u epizodi: Šuškavo 'š' i košarkaški sladoKURCI

Slavko Cvitković odlučio se malo opustiti jer, kako kaže u sportskom pregledu 'Dnevnika' HTV-a, 'utorkom sportske vijesti dolaze na kapaljku', pa si je i on spil koju kapljicu (previše). Tako je nama naš Slavko šture vijesti iznio uz šumeći 'š' i fufljajući 's'. Nakon nekoliko 'fufreta' stiglo je i veliko finale: 'Košarkaški sladoKURCI napunit će dvoranu Dražena Petrovića, jer ipak nam dolazi  najskuplja momčad Europe – Olympiakos.' Jesu li dečki iz tog grčkog kluba mamac za gore spomenute, ne znam. Nisam se osjetio pozvanim.

 

 

1. Saša Kopljar: 'Nasreću, nitko nije preživio'


Vrhunac voditeljske gluposti izrekao je Saša Kopljar. Samo nekoliko dana nakon što je u javnost izašla snimka iz backstagea 'Dnevnika' Nove TV gdje se Saša priprema za emisiju pjevajući partizanske pjesme, voditelj je napravio najbolniji gaf hrvatskog televizijskog prostora. Tako je u udarnoj vijesti Dnevnika izjavio: 'Nakon šest dana potrage pronađena je olupina Cessne. Nasreću, nitko nije preživio.' Kopljar je vrlo brzo postao svjestan izrečenog, ali povratka nije bilo. Iako se kasnije javno ispričao obiteljima stradalih, ipak ostaje zapisan kao počinitelj jednog od najvećih gafova na hrvatskim televizijama.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi