BLOG: PEDALIRANJE

Pet rijeka na vodenom putu do Lonjskog polja

13.07.2015 u 09:33

Bionic
Reading

Početak ljeta se pokazao kao idealno vrijeme za jednodnevni izlet u Lonjsko polje. Od izlaska do zalaska sunca bilo je vremena za uživanje u jedinstvenoj prirodnoj senzaciji, čudesnim kombinacijama zelenila i vode ukrašenima drvenim čardacima, i sve to uz doslovno pet rijeka! Za sve koji su sumnjičavi prema močvarnom području valja naglasiti – tamo nisam zaradio nijedan ubod komarca, što me ipak dočekalo tek povratkom u Zagreb…

Dok sam grabio biciklom na ranojutarnjih 25 stupnjeva Celzija prema Lonjskom polju, znao sam da me čeka pakleni dan, a na kraju dana sam osvijestio: bio je to - vodeni put. Pedalirao sam uz pet rijeka, prešao ih i po nekoliko puta. Lonja, Strug, Kupa, Sava i na kraju Una bile su moji stalni pratitelji.

Ne mogu reći da mi je zbog toga bilo malo svježije, na kraju službeno izmjerenih 35 stupnjeva u hladu nije me utješilo. Ali krajolik, bezbroj doživljaja, malo vjetra, pa i vrućeg, dali su obol ovom Pedaliranju te snagu da se i u takvim uvjetima pređe stotinjak kilometara. Popodne je već svaka trgovina bila moja i u svakoj kupovina istih artikala: dvije litre vode. Na kraju, da bih sve izdržao, snagu mi je dao izvrstan sladoled u slastičarnici u Jasenovcu. Još sam morao otići preko Save jer kako bi bilo da ne odem vidjeti ušće Save i Une kad sam već tu te sam odlučio da ću otići u Bosnu na brzinsku kavu i vratiti se na vrijeme u Novsku na vlak za Zagreb.

No početkom ljeta dani su tako dugi da se u jednom danu zaista stigne puno toga obići i vidjeti i još se vratiti doma prije zalaska sunca. Kada je sunce izlazilo, vlak me vozio u pravcu Siska jer sam odlučio doživjeti Lonjsko polje onako na prvu, proći ga cijelog, svjestan da nigdje neće biti previše zaustavljanja osim u Krapju, u kojem ću se zadržati i odmoriti u sjedištu Parka prirode Lonjsko polje. Da su rijeke, vode i ptice ovdje vladari, nije puno trebalo da shvatim. Ovdje se neprestano izmjenjuju mostovi, nasipi, ustave, rukavci, močvare i kanali.