BLOG: PEDALIRANJE

Na dva kola oko Bola i borba s hvarskom burom

17.09.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Otoci Brač i Hvar pravi su mamci za bicikliste. Bloger tportala proveo je tjedan dana na prvom postsezonskom pedaliranju oko Bola, a osvojio je i najviši otočni vrh Vidovu goru. Vozio se prvi po trasi jesenske rekreativne utrke 'Na dva kola oko Bola'. Biciklistička avantura nastavljena je i na Hvaru, koji također ima pregršt zanimljivih i laganih ruta uz polja lavande i magičnih kala, po kojima se mnogi obožavaju provozati

Naš najveći adut za produljenje glavne turističke sezone je cikloturizam. Naredni mjeseci idealni su za pedaliranje po našoj obali i otocima. Ne čudi zbog toga što interes za bicikliranje kod nas, kao i u svijetu, raste petnaest posto. Cikloturisti su rado viđeni gosti jer troše pedeset i pet eura dnevno izvan pansiona.

Dalmacija je vrlo dobro pripremljena za dolazak tih novih turista na dva kotača. Uz već postojeće predispozicije, razvedenost obale i sl., tu je i bezbroj putova i ruta te drugih vrijednosti koji biciklisti vole. Poput vožnje po starim i malo prometnim putovima koji su se nekada koristili. A danas se te prometnice uređuju, označavaju i održavaju baš za bicikliste.

Bol na Braču je poseban izazov jer je južna strana otoka još netaknuta, a makadama i stoljetnih borovih šuma ima napretek. Također i malih naselja, odakle potječu mnogi pomorci i ribari. Sve je puno vinograda i idealno je za vožnju, posebno za uspon prema Vidovoj gori, preko Murvice i uvale Farska.

To je predivan izlet na kojem možete sresti samo magarce ili ovce te naravno bicikliste. Ruta je kružna, a to biciklisti obožavaju. Iznenadio sam se spektakularnim pogledom prema Hvaru i Visu. Serpentine su čudo, a uspon nije težak iako potraje jer pogledi samo lutaju prema brojnim tajnovitim uvalama Brača, punih maslinika i sa skrivenim plažama. Magična ruta vrlo brzo zalazi u šumu. To mi je bilo nevjerojatno. Očekivao sam sve samo ne šumu. Iako sam krenuo rano ujutro, ipak me sustiglo sunce i prva rujanska vrućina.

  • +14
Bol i Vidova gora Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Tako sam se đirao u hladovini vrhova otoka Brača. Zahvaljujući dobrim bike oznakama, bez problema sam nakon trosatne vožnje stigao na Vidovu goru. Sreo sam i druge bicikliste koji su iz suprotnog smjera krenuli na vrh iz Bola. Glavnom cestom prema Gornjem Humcu i bračkom aerodromu i potom na Vidovu goru.

To je put kojim se vraćam. Nakon fotkanja i pogleda na bolski Zlatni rat susrećem i grupu iz Austrije koja kreće odavde u obilazak otoka. S njima je Sebastijan Bauman iz tvrtke Big Blu Sport, koja je u Bolu glavni pokretač razvoja cikloturizma. U floti imaju i tridesetak električnih bicikala jer je upravo potražnja za takvom vrstom vožnje uz dodanu snagu trostruko porasla. Tako su mnoge rute postale dostupnije svima, a i bolji rekreativci ih vole jer mogu prijeći više kilometara.

Ruta Bol - Vidova gora - Bol duga je oko pedeset kilometara i ima ukupni uspon 936 metara. Preporučuje se brdski bicikl. Na ruti je makadam 70 posto, a asfalt 30 posto.

Povratak u Bol također je bio zanimljiv, ali i zahtjevan. Prije spuštanja glavnom cestom trebalo se provući kroz brački kamenjar. Vrlo atraktivno je bilo i spuštanje po asfaltnoj cesti, a novoizgrađeni vidikovac omogućuje da svi zabilježe najljepši prizor i pogled na Bol i Zlatni rat. Nakon pet sati provedenih na ruti bio bi grijeh ne parkirati bicikl u centru mjesta, čiji su kafići uvijek impresionirali tim nekim posebnim kontaktom s morem.

Cikloturizam su prepoznali i u Bolu te mi direktor TZ-a Bola Markito Marinković najavljuje i pravi jesenski bike event koji bi trebao biti dodatni sadržaj, ali i promovirati bolski brend Zlatni rat i mjesto Bol u posve drugom  štihu. Organizatori najavljuju rekreativnu XCO kros utrku za sve uzraste. Sedmog listopada tako će se okupiti i bike milje koji voli takve vožnje, ali i ostali, pa i najmlađi biciklisti. Na posebnoj ruti dugoj četiri kilometra vozit će se po Zlatnom ratu, uz bolske hotele i gradske ulice. Veselimo se utrci 'Na dva kola oko Bola'!

  • +9
Jelsa i Stari Grad Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Dino Sokol, direktor bolskih hotela Bluesun, vidi veliku priliku posebno u produljenju sezone bike gostima. Bol nema problema s hotelskim smještajem i može zadovoljiti sve zahtjeve. Bluesun hoteli bit će aktivni sudionici razvoja cikloturizma i prvog bike vikenda na Bolu već idućeg mjeseca. Bol je i poznato surfersko odredište, tako da su ovdje stvoreni svi preduvjeti za atraktivan aktivni odmor. Bluseun hoteli mjesto su dobre energije. Hotel Elaphusa je vrhunski uređen za različite ukuse, a odnedavno ima i status bike hotela. Biciklisti su ovdje dobro došli, tako da se nitko više ne obazire kada sretne na recepciji ili u predvorju hotela bicikliste koji se ne odvajaju od svojih ljubimaca na dva kola. Elaphusa je nadaleko poznata po animacijskom programu za goste, posebno za djecu. Kako bismo što bolje dočarali Elaphusu kao bike friendly hotel, napravili smo i mali performans za bicikliste na hotelskom bazenu.

Blizina otoka Hvara za bicikliste otvara niz mogućnosti. Tako da je u Bolu niz brodića za prijevoz bicikala i turista. Pa smo i mi krenuli na jednodnevni izlet u Jelsu, Vrbosku i Stari Grad na Hvaru. Iako po prvoj buri, uspjeli smo se probiti do Hvara. Tako osim bicikliranja gosti mogu uživati u plovidbi brodom. Ljubazni kapetan Mario i mornari iskrcali su nam bicikle pa smo mogli krenuti prema našem prvom odredištu, maloj Veneciji iliti do Vrboske. Lagana ruta kroz polje lavande uz suhozide svima je bila atraktivna. Stari Grad sa svojom uvalom očarao je, posebno vožnja kroz uličice. Evo kako cikloruta od samo dvadeset kilometara uz vožnju brodom i razgledavanje malih mjesta može postati atraktivan cjelodnevni izlet. Obično se posjeti i neka vinarija, a za slobodnog vremena svatko nađe nešto za sebe.

Posjetili smo francuski bračni par Yvan i Chloe koji su, nakon što su proputovali cijeli svijet, prepoznali Hvar kao mjesto u kojem bi htjeli živjeti. Kako bi upotpunili ponudu lokalnih proizvoda, otvorili su delikatesnu trgovinu 'Za pod zub'. U francuskom stilu možete tako uživati u delicijama na uličici ili uz skale. Tako sve najbolje proizvedeno na otoku možete naći na jednom mjestu. Uz prirodni sok ili vrhunsko vino, uz pršut i masline, možete začiniti bike izlet. Obaviti i šoping, ali malo drugačiji od onog na koji smo inače navikli.