pedaliranje

Biciklom i vlakom do Unalanda

  • 12.08.2017 u 13:20

  • Bionic
    Reading

    Tristotinjak biciklista uživalo je proteklog vikenda u posjetu vodenoj bajci na rijeci Uni u BiH i Hrvatskoj. Smaragdne i sedrene čari Une bile su veliki bike izazov i za našeg blogera koji je pedalirao s biciklistima iz cijele regije kroz područje Nacionalnog parka Una. Tako je na biciklu stigao i do Štrbačkog buka najvećeg slapa. Nakon biciklijade najveći doživljaj tek je uslijedio. Povratak turističkim vlakom u Bihać koji je samo za ovu prigodu protutnjao Unskom prugom

    Glavni gradski trg u Bihaću bio je premali da primi sve bicikliste koji su stigli na osmu biciklijadu 'NP Una 2017.' Osim domaćina, gotovo polovica turista na dva kotača stiglo je iz Hrvatske, a bilo nas je od Nove Gradiške, Siska do Primoštena.

    Vrijedni organizatori RBK Japod iz Bihaća zaista su se potrudili kako bi ovu međunarodnu manifestaciju doveli od savršenstva. Sve za promociju biciklizma, potencijala Une i ovog dijela BiH, rekli bi naši dragi prijatelji Japodi  Ahmet Alibabić, Šemsudin Dizdarević, Ervin Alijagić, Hidajet Pecenković dio su tima koji je brinuo o svakom detalju i nama biciklistima. Za sretan put pripremljen je bio i kulturno - umjetnički program, a svi smo jedva dočekali da krenemo i ugledamo zelenu ljepoticu, jedinu Unu.

    Uslijedila je vožnja preko malog metalnog mosta i malih cestica, prije teškog Ripačkog uspona koji se po ovim vrućinama činio i dulji od sedam kilometara. Nije bilo lako savladati ovu asfaltnu rutu i dio koji se vozio po magistralnoj cesti. No na samom ulazu u NP Una uslijedila je i okrepa i nagrada za sve koji su uspjeli odvesti prvu etapu.

    Potom je uslijedilo ono zbog čega su svi došli, vožnja po šumskoj cesti i spuštanje prema Štrbačkom buku i kanjonu Une najatraktivnijem dijelu Unalanda. Projektu kojeg pokreće NP Una iz BiH i udruga Dunavska mreža iz Zagreba, a ima za cilj očuvanje vrijednosti, ali i promociju i razvoj turizma uz Unu. Hrvatska također ima mogućnosti da na svom teritoriju od izvora Une i dijelom gdje je Una granica potakne i razvija Unaland.

    • +10
    Biciklijada Una Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Una je biser koji se može usporediti i s Plitvičkim jezerima i rijekom Krkom. Osim biciklizma, na Uni su vrlo atraktivni rafting i kanuiranje. Posjetitelja je svake godine sve više, a ponuda za razgledavanje i upoznavanje parka sve bolja. Gradi se i uređuje infrastruktura, poput šetnica i vidikovaca.

    Dolaskom na slapove Štrbačkog buka, na biciklu smo već prošli pola puta. Ovdje smo se osvježili uz hladni huk Une. Imali smo i bliski susret s mladim poskokom, no sve je prošlo u redu. Vidjevši puno posjetitelja, sakrio se u prvu rupu. Nakon dvadeset i pet kilometara brdske vožnje slijedi još toliko. No, ovaj put uz pitomiju i tihu Unu i uz lagani uspon prema Kulen Vakufu. Tu je i cilj biciklijade  i odakle je planiran povratak u Bihać vlakom.

    Štrbački buk Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Tako smo u rano popodne već našli u malom gradiću gdje smo imali ručak. Naravno ćevapi nisu izostali, ipak smo u Bosni. Piće se hladilo u Uni koju ove vrućine nisu nimalo zagrijale. Ipak mnogi su zakoračili u Unu, bar do koljena, a okupali su se ipak oni najhrabriji. Zato nas je okupala kiša i ljetno nevrijeme koje je srećom kratko potrajalo. Tako da je još jedan doživljaj putovanje vlakom u Bihać bio fora.

    Vlak su činile dvije otvorene kompozicije, te teretni vagon koji je prevezao naše bicikle. Unska pruga po kojoj se ne odvija redovni promet, povremeno se za turiste organizira ovakvo neobično putovanje. A biciklijadu na Uni čini jedinstvenom. Nakon naporne vožnje i puno truda slijedi nagrada u vožnji vlakom. Tako da sudionici mogu sada s druge obale Une pogledati rutu kojom su vozili i vidjeti dio područja kojim nisu prošli.

    • +2
    Bike vlak Una Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    U dvosatnoj vožnji vlakom nađe se vremena za opuštanje, zabavu i ples. Unska pruga ide na ovom dijelu lijevom obalom koja pripada Hrvatskoj, pa smo tako imali najneobičniju graničnu kontrolu. Hrvatska policija popela se na naš vlak i temeljito pregledala dokumente veselih biciklista, ipak smo ušli u EU bar na pola sata. No i malo čekanja nije pokvarilo atmosferu.

    Najbučniji smo bili kada smo prolazili kroz tunele kojih na ovom području ima zaista puno. Neki su i dulji od dva kilometra. Mostovi preko Une pružaju jedinstvene prizore. Jednim od njih vratili smo se u Bosnu i Hercegovinu. Približavajući se Bihaću i ujedno našoj zadnjoj postaji, neobični vlak zviždao je iz sve snage, a putem su nas pozdravljali i mještani. Nadajući se, kao i mi, da će jednog dana ponovno voziti redovni vlakovi ovom zaboravljenom prugom.

    Ovakve bike manifestacije pa i ova vožnja vlakom imaju za cilj da potaknu sve prije svega u Hrvatskoj u BiH da Una postane nova adrenalinska meka prozvana Unaland.