blog pedaliranje

[FOTO] Vodene tajne Slunja raj su za bicikliste, na 110 kilometara ruta možete uživati i ako niste u kondiciji, no prava nagrada očekuje one odvažnije

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Naš bloger otkriva nam s bicikla vodene tajne Slunja i splet biciklističkih staza koje okružuju čarobne rijeke Koranu i Slunjčicu. Zelene rijeke, bijela rapsodija slapova u Rastokama i predivna priroda s bezbroj jesenskih boja daju šarm krajobrazu Slunja. Sa 110 kilometara kreiranih bike ruta po okolnim ili manje prometnim cestama ne morate biti baš u vrhunskoj kondiciji da biste mogli uživati u vožnji biciklom kroz ovaj vodeni bike svijet

Za bike family ekipu evo odlične preporuke uz obavezno razgledavanje Rastoka. Kreće se prema nekadašnjoj Napolenovoj žitnici uz restoran Ambar. To su poznate slunjske atrakcije i omiljena mjesta za obilazak i gastro užitke. Zatim prema šumi Jelovik, smještenoj između Slunjčice i Korane. Ruta je kružna i duga je oko osam kilometara, a ja sam ju malo produžio.

Proći ćete uz fora hranilice za životinje te šumske sjenice, interesantne djeci. U jednom od zaselaka je i bike odmorište s kartom i pripadajućom infrastrukturom. Kod prekrasnog vidikovca iznad Slunja, gdje je digitalni brojač bicikala, spustite se uz utvrdu koju ćete prepoznati i uočiti. Doći ćete do Slunjčice i starog drvenog mlina, pa će ruta biti i poučna i vrlo atraktivna. Tu je i most te splet slapova, ali i putova po kojima se možete kretati ili odmoriti. Slijedi malo teži uspon, no kratak, te se dolazi u samo središte grada. Uz državnu cestu oprezno samo tristo metara do Rastoka, koje također možete obići biciklom.

Projekt 'Vodene tajne Slunja' obuhvaća izgradnju mostova i poveznica između Rastoka i Slunja te Korane i Slunjčice. Pa je tako u tijeku obnova mosta po kojem će se moći prijeći Slunjčica da se ne ide na državnu cestu D1. Također, obnavlja se ili gradi niz šetnica i prilaza rijekama. Ti novi prilazi otkrivaju čari Rastoka, Korane i Slunjčice, a koja se može istražiti i biciklom. No ta avantura je samo za spremnije i vještije bicikliste, a na nekom dijelovima bike treba prenijeti kako bi se zaobišle sedre, slapovi ili kaskade. Za off road vozače to može biti izazovni i pustolovni đir. Privilegij je samo takav, doživjeti s bajka prštave slapove i slapiće, od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilin buk.

Rastoke su polazna točka i za zahtjevniju bike rutu, dugu skoro četrdeset kilometara, uz šesto metara visinske razlike. Od sela Gornje Taborište vozi se kroz mirisne i široke livade. Korana je uvijek tu negdje ili neki od njenih kanjona te pristupačnijih zona. Tako da se može doživjeti kontakt s rijekom i osjetiti njenu snagu, aktualnu baš ove jeseni zbog puno kiše. Nakon naselja Tatar, Ponor i Varoš nailazi se na stari srednjovjekovni grad Cetin, u kojem se može planirati odmor. Čari netaknute prirode osjetit će se na svakom koraku. Makadamskim putem stiže se do mosta na Korani i sela Lađevca te Gornjeg Popovca, odakle se ide natrag za Slunj.

  • +3

Slunj

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Na ovom vodenom bike izletu isprobao sam električni bajk Giant Stance E+ 2 Power. Tim I-TI još je jedna fan bike ekipa koja voli bicikliranje i istraživanje na dva kotača. Došli su na ideju da ponude najam premium električnih full suspension mtb bicikala. Ali i vođene ture po Hrvatskoj. Svakako je pedaliranje Slunjem jedan od takvih bike izazova (više na www.rent-ebike.team.hr).

O Rastokama kao turističkom mamcu priča mi i direktor Turističke zajednice Slunj Dragan Smrzlić i dodaje: 'Želimo taj naš biser još više staviti u funkciju dolaska gostiju i posjećivanja. No također želimo da nam gosti ostaju dulje, da prepoznaju potencijal ovog kraja. Imamo vrlo solidnu smještajnu i gastro ponudu, označili smo bike staze i u cikloturizmu također vidimo dodanu vrijednost. Na biciklu se može bolje osjetiti i vidjeti vrijednosti. Blizina Plitvica također je dobra prilika i narednim aktivnostima želimo s Nacionalnim parkom ostvariti suradnju da gosti nakon obilaska Plitvica dođu kod nas na bicikliranje, ali i druge outdoor aktivnosti uz naše rijeke kako bismo ih općenito zadržali da ne ostanu ovdje samo dan, nego da ih ponudom i uslugom zadržimo više dana', zaključuje Smrzlić.

  • +4
  • +1

Rastoke

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Kontinentalni turizam svakako ima priliku jače se nametnuti našim gostima. Hodanje, bicikliranje i obilazak vodenog svijeta u Rastokama sigurno je prilika. Boravak na otvorenom, smještaj u izdvojenim objektima, kućama za odmor ili manjim hotelima, kojima obiluje baš ovaj kraj, sada je na cijeni. Hotel restoran Mirjana jedan je od njih nedaleko od Rastoka. Prepoznali su aktivni turizam te u ponudu uvrstili i vožnju biciklom. Tako gosti imaju na raspolaganju pet električnih bicikala, a mogu i na vožnju quadom te kanuom u toplijem dijelu godine. Iako udaljeni četiri kilometra od Slunja, svojevrsna su ulazna vrata i zaštitni znak Rastoka. Odlična gastro ponuda i usluga smještaja već su nadaleko poznati. Ali i avanturistička ponuda uz Koranu i niz drugih aktivnosti povezanih s rijekom daju motivaciju za posjet ovom kraju.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!