blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Na dva kotača u Karlovcu: Vožnje su lagane i za obitelji s djecom, a u kolovozu će vas dočekati posebno ozračje

  • 28.08.2022 u 09:27

  • Bionic
    Reading

    Dani piva na dva kotača u Karlovcu, mogla bi se i tako nazvati nova avantura našeg blogera u gradu burne prošlosti, bogatog naslijeđa, prepunog parkova i zelenila, a o rijekama da ne pričamo. Poznatog i po pivu, još više po istoimenoj manifestaciji Dani piva što se dug niz godina tradicionalno održava krajem ljeta. Posjećuju je ljubitelji piva i zabave, ali i drugi namjernici, pa i oni na biciklu. Sve je u Karlovcu u kolovozu u tom ozračju i podređeno pivu, tako da se može prigodno posjetiti mjesnu pivovaru te pojesti nešto pivsko, poput posebnog burgera, šarenih rezanaca u umaku od piva ili filea smuđa mariniranog u crnom pivu. Potom navratiti na Foginovo kupalište, pedalirati do ušća Mrežnice i Korane, posjetiti karlovačku Zvijezdu, obići Muzej Domovinskog rata na Turnju i voziti se biciklom uz sve četiri gradske rijeke te brojnim parkovima, poput Vrbanićevog perivoja

    Već dugo planiram bike izlet baš u Karlovac. Uvijek mi je bio polazište za dalje ili sam samo prošao pokraj njega, kao i mnogi drugi, na biciklu, autom ili kako god. Sada se ukazala prilika, pa mjesec je piva, koje biciklisti inače najviše vole jer brzo povrati izgubljenu energiju i osvježi u ove kasnoljetne vruće dane. Kako nisam baš ljubitelj velikih manifestacija, za mene su idealni ovi prigodni dani, pa se za svakog nađe nešto posebno. A i baš sam guštao u vožnji gradom i okolicom. Ne predaleko i previše, jer svima nam je vruće, pa i na biciklu. A i zašto ne upoznati Karlovac na biciklu, grad u kojem nema previše prometa, ni sada, ni inače, a ima puno bike staza uz cestu te šetnica i prostora za bezbrižnu vožnju. Od nasipa Korane s obje njene strane do starog dijela grada, pa i uz Kupu, možete doći do Dubovca.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Zapravo, najljepši pogled na grad onaj je s jedne od utvrda Frankopana, vrlo lijepoj i očuvanoj te s puno prostora za odmor i šetnju. Izgrađena je u feudalno doba za potrebe obrane, posebno plovidbe po rijeci Kupi, jer to tada bio jedini način prijevoza žita. Posebno će vas očarati muzejski prostor i ljubavne priče, uspjesi i sudbine Frankopana i Zrinskih, kojih ni na ovom dvoru nije nedostajalo.

    Do naše iduće točke, popularne karlovačke Zvijezde, nećemo tunelom, koji možda po predaji i postoji, nego ćemo biciklom kroz novi dio grada. Glavni trg okružen je s čak s dvije crkve i zdencem. Puno je starih zdanja koja treba obići i za koja ne znaš koja su ljepša. Barokna palača Veleučilišta, najstarija glazbena škola, Zorin dom, za koji su svi čuli... Drvoredima nema kraja i kružiti oko Zvijezde može se satima, zato je najbolje nakon upoznavanja grada, i starog i novog, krenuti po jednom od parkova ili perivoja prema Korani, pa lagano uzvodno, i provući se ispod brze ceste - za čas ćete biti na novoobnovljenoj prometnici i rotoru te prijeći Mrežnicu, pa Koranu, i doći na Turanj.

    • +2
    Karlovac Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Ovdje treba malo pripaziti jer ste na dijelu ceste D1, vrlo prometne. Skorim produljenjem ove prometnice prema Plitvicama i moru zaobići ćete naselje Turanj te će tada dolazak biti sigurniji i lakši. Idemo do naše sljedeće izletničke točke, Muzeja Domovinskog rata smještenog u staroj austrijskoj vojarni, a postav na otvorenom vidjet ćete već izdaleka. Staklena stijena, kojom je obložen muzej, također djeluje impozantno i primjer je sjajne urbane arhitekture spojenom s povijesti. Inače, Turanj je oduvijek bio zadnja crta obrane grada, a sve je počelo izgradnjom drvene kule prije petsto godina.

    Od samog centra grada do Turnja ima četiri kilometra i još toliko natrag, uz posjet Dubovcu već se nakupilo petnaestak kilometara, a tek smo na pola puta i plana obilaska. Vožnja Karlovcem je lagana za sve bicikliste, pa i obitelji s djecom, a mali uspon na Dubovac kratak je i zanemariv. Na jednom od koranskih mostova, od kojih su dva samo za pješake i bicikliste, treba prijeći Koranu i doći na desnu obalu. Ondje se održava i sama manifestacija Dani piva od 26. do 30. kolovoza.

    U danima koji dolaze održat će se niz prigodnih događanja, poput 'Pivske potrage' i 'Pivske ture'. Kafići i restorani pripremili su kušanje piva po promotivnim cijenama i gastro pivske užitke. Svakako posjetite i najveći moderni dragulj Karlovca, Aquatiku, jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj i primjer kako koristiti prirodna bogatstva u funkciji turizma. Bare i močvare, rijeke i jezera dio su onog što ćete vidjeti obilaskom. Akvarij ima suvenirnicu, caffe bar te puno mjesta za parkiranje i bicikala i auta. A nalazi se tik uz Koranu i ne možete ga promašiti. Lijepo uređena obala s klupama, info točkama, novom asfaltnom podlogom, predivnim krajolikom i starim drvenim mostovima ostavlja bez daha. Ondje se možete odmoriti na travi ili okupati na jednoj ili drugoj obali Foginova kupališta.

    Ušće Korane i Kupe nalazi se nedaleko i treba nastaviti vožnju po nasipu lijeve obale Korane, a ako se malo i odmaknete od zadnjih kuća ili zgrada, zapravo ste stalno u ringu, pa se ne možete izgubiti. Nasip će vas jednostavno dovesti natrag u centar grada. Prvo do Korane, pa onda Kupe, već prave velike rijeke. Uostalom, do Karlovca je i plovna, a za velikog vodostaja naraste i preko deset metara. Puno čamaca i ribiča je na obali, a na jednom od pristupačnijih dijelova slobodno se približite fascinantnoj obali Kupe. Možda i vi ugledate krokodila, kao i karlovačka djeca koja su ondje pecala ribu i uočila ga kako izlazi iz vode. Doduše, bilo je to prije sto godina, kada je pobjegao iz cirkusa, pa su ga tražili po cijelom gradu. On se samo malo proveo u Kupi, pa je želio natrag doma. Djeca su odmah vidjevši ga obavijestila redarstvo o neobičnom riječnom gostu, nakon čega je uhvaćen i vraćen u cirkus.

    Nakon prijeđenih dvadeset kilometara vrijeme je za pivo, ipak smo u Karlovcu. A i za jelo - smuđa 'okupanog' u crnom pivu te domaće pljukance s mesom divljači. U karlovačkim restoranima možete pronaći i druga jela te fine deserte poput palačinki s višnjama u pivskom šatou ili štrudlu s jabukom i pivom na vanilin pjenici. Dobar tek i ugodna bike vožnja Karlovcem te posjet Danima piva nekom od tematskih tura ili vožnjom Žitnom lađom po Kupi, uz slušanje neke od pivskih priča. Ili u gradskim muzejima naučite nešto o povijesti Karlovačkog piva.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.