blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Bloger tportala proveo je vikend oko jezera Čabraji i biciklom otvorio novu jezersku poučnu stazu

  • 10.07.2022 u 11:14

  • Bionic
    Reading

    Novom stazom su Vrata Prigorja, kako od milja još zovu područje Križevaca i okolice, dobila još jednu atrakciju. Razlog za dolazak u ovaj kraj ne treba tražiti, već krenuti u otkrivanje ljepota, a Prigorje će se predstaviti u svom najboljem svjetlu. Fascinantna su zelena i obrađena polja, stabla kukuruza su već velika i doslovno su se vinula u nebo, tu su i valoviti brežuljci na kojima se kriju prave male oaze. Za vožnju na biciklu tu je bezbroj malih putova, a oni povezuju mnoga naselja u kojima se uvijek može okrijepiti ili odmoriti

    U Križevcima smo sjeli na bicikle i uz impozantnu grkokatoličku katedralu i kapelu sv. Marka krenuli prema selu Ivanec Križevački. Dobro je upeklo sunce, ali tako je to u vrućim ljetnim danima. Zato se ima gdje rashladiti, od stabala pod čije krošnje stanu i bicikli do šumskih makadamskih putova kojima obiluje ovaj kraj. Slijede široki vidici na sve strane svijeta i skrećemo s glavne prometnice prema selu Čabraji i istoimenom jezeru.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Iako smo htjeli prvo obići jezero i dio šumovitog kraja koji okružuje Čabraje, nismo mogli odoljeti da ne skrenemo na imanje Seoski turizam Rakić, koje nam se samo tako ukazalo, kao i Jasmina Rakić, koja nas je dočekala u ime obitelji. A sve to na prvi izgleda kao slatka kućica u kojoj biste poželjeli živjeti ili barem malo zastati pored nje.

    No kada malo bolje zavirite, kao mi, iznenadit će vas to što sve vrvi od starine - iza jedne kuće je druga, pa treća, pa sala, pa slatki kutak, stvoren za fotografiranje. Na kraju smo se zavalili u duboku hladovinu ispod još jedne ljetne pozicije, idealne za fešte na otvorenom. Naručili smo gemišt, što doduše baš ne radimo, no prilika i prigoda čine svoje. Baš je vruće i više ne znamo što bismo pili ili jeli.

    A od Jasmine smo saznali da je imanje u turističkoj funkciji baš zbog poljoprivrede kojom se još bave. Tako imaju svoje proizvode, svoje krave, svoje povrće, pa ih mogu kvalitetno kroz domaću kuhinju pružiti gostima. Svi su dobrodošli, no ipak primaju goste i grupe samo uz najavu.

    'Radimo i druge poslove jer imamo blizu svoje gospodarstvo i farmu, a preko tjedna sve pripremamo i radimo u štali ili vrtu da bismo se mogli posvetiti gostima za vikend', kaže Jasmina.

    'Imamo ovce, jelene i krave i gosti ih mogu vidjeti i obići. A muzne krave su nam drugdje jer se o njima moramo brinuti, dok ovce imaju svoju slobodu i idu po našim pašnjacima sve do jezera. To je sve za vlastite potrebe, ali i za naše goste, tako da imamo svoju govedinu i teletinu i mliječne proizvode. Poznati smo po mesnoj roladi i teletini ispod peke, koprivi, medvjeđem luku, dakle drugačijim namirnicama u mesnim jelima', ističe.

    • +2
    Jezerska staza Čabraji Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Ovo je zaista kao izmišljeno za proslave i domjenke na otvorenom, a sve više ovdje se održavaju i vjenčanja. Kada čovjek vidi ovo, poželi se odmah oženiti bar još jednom. No to ću neki drugi put, a naša ljubazna domaćica Jasmina pokazuje nam i sobe i apartmane pa se u seoskom ambijentu, eto, može i prespavati.

    A samo nekoliko minuta biciklom ili pješice malo više nalazi se pitoreskno jezero Čabraji, puno ribiča, ali i izletnika. Dio staze oko jezera do sada je bio neprohodan zbog natopljenog tla. Izgradnjom drvene konstrukcije, koja premošćuje taj dio, omogućeno je kretanje oko cijelog jezera, što je i bio cilj izgradnje poučne staze, tako da uz edukativni dio i izravan kontakt s prirodom pospješuje turistički potencijal Križevaca i jezera Čabraji kao destinacije za odmor, rekreaciju i aktivan turizam. Pristupni dio ceste, osim vožnje oko jezera, podrazumijeva vožnju kroz šumu, zatim novom i atraktivnom dionicom kroz močvaru. Blizu jezera nalazi se niz cesta i makadama po kojima se može fino voziti.

    • +2
    Seoski turizam Rakić Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Inače, od Križevaca do jezera označena je bike staza 'Biciklom oko Prigorja'. Kako smo se odlučili na kružnu vožnju, potegli smo samo dijelom istim putem natrag od Čabraja i presjekli glavne putove prema Gornjoj Glogovnici, pa se sjurili prema Svetoj Heleni. Tako smo stigli u potpuno drugačiji kraj od prethodno viđenog. Na svakom bregu neko selo, a dolje, u svakoj dolini, cesta po kojoj se želite odmah voziti. Lagano se ipak držimo smjera prema Križevcima, ali sve više ulazimo u bespuća, bar se nama tako čini.

    No baš je fora, sve više vinograda i lijepih kućica nalazi se pred nama. U jednu takvu, gotovo na rubu grada, na kraju smo zavirili i odmah ju prozvali našom ljubicom. Jer pronašli smo je taman kada nam je to trebalo. A ona kao da je usred prašume, ne na rubu grada. Baš nam je trebalo tako nešto zeleno i čarobno. A kako nam je bilo u Gornjevinskoj kleti i kakva je bila šljivarska pisanica, pisat ću u jednom od idućih nastavaka bloga.

    Turistička zajednica u Križevcima ima nekoliko mtb i električnih bicikala, uz rezervaciju dostupnih za vožnju i upoznavanje okolice s bicikla. Procedura najma vrlo je jednostavna, a usluga korištenja bicikala se ne naplaćuje.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.