blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Bloger tportala otkrio je novu slatku rutu koja ide kroz brojne vinograde, šume i uz rijeku Kupu

10.04.2021 u 08:11

Bionic
Reading

Vrhovac kraj Ozlja nova je bike meka, ali i eno&gastro ruta, gdje će se naći za svakoga ponešto. Sve je puno bilja, lokalnih proizvoda od meda, domaćih džemova i sokova koje nude seljačka gospodarstva. Naravno uz puno slastica poput štrudle, bit će puno bicikliranja, a obiđite, kao i naš bloger, ljame koje vas čekaju u selu Ferenci. Ali i veliki event Wine&Walk koji se u obližnjoj Vivodini održava već idućeg vikenda te je odlična pozivnica za dolazak u Ozalj...

Med od maslačka koji je ujutro ubran popodne sam već kušao. Bio je još topao, ali savršena dobrodošlica i okrepa za bike turu. Tako je to u obiteljskom gospodarstvu Čulig, kod Stjepana i Ankice. U lijepom objektu gdje ćete se osjećati kao doma, ali na selu. Sedam je soba pa možete i ostati prespavati ili doći, još bolje, na bike vikend. Ruta štrudle po vinskom i malo brdovitijem kraju kreće iz Ozlja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

Do Vrhovca i već spomenutog OPG-a ima sedam kilometara. Nakon malo penjanja, skreće se lijevo (kod table Zaluka op.a.) kako biste zaobišli teži uspon uz vrhovačku crkvu i prošli kroz dio sela od milja zovu Koreja, nisu mi rekli Sjeverna ili Južna, ali dođite i provjerite. No, ljudi su ovdje divni tako da nema frke. Uživat ćete svakako, nakon prve serpentine po hrptu su prekrasni vidici prema Žumberku, Sloveniji i cijelom pitomom kraju. Sve je u cvatu, pčele zuje kao lude, povjetarac niše grane drveća, ambijent je fantastičan.

Posebno s bajka, stanete gdje hoćete i uživate koliko god želite. Sat vremena ako baš gmižete na biciklu do prve stanke kod OPG Čulig. Proći će sve za tren, uz puno fotkanja i šumske čarolije. Polja su sve ljepša, a šikare i zapuštene zemlje sve je manje. Nema korova i samoniklog žbunja, ako se zemlja i ne obrađuje sve je nekako 'kao po špagi'.

  • +6
Vrhovac i OPG Čulig Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Da ste u turističkom kraju, zamijetit ćete po brojnim apartmanima za najam, ali i vinskim kućama. U našoj baš Stjepan Čulig brine o finim vinima, a supruga Ankica o štrudli i slanoj i slatkoj. Cabernet Sauvignon kušajte svakako, a okus domaćeg sira, pa onda purice s mlincima pratit će vas cijeli dan. Kao i ugođaj kraj lijepe terase i igralište za djecu, s puno zelenih brežuljaka osvaja na prvu. Novi vinski podrum i bazen također će biti uskoro završeni.

Sljedeća postaja je u selu Ferenci tri kilometra dalje. Zadivit će vas gorski potok kao i planinski krajolik. Možda će trebati malo pogurnuti bicikl, ali uspon je kratak. Ponovno sam izvirio na proplanak.

Lović Prekriški nadvio se nad mene s jedne strane, a ljame me 'maze' s druge strane. Južnoafrička deva mami goste, kažu nam Danijela i Ivica s imanja OPG Štenta. Odmah su na ulazu u selo, ne možete promašiti. A zamijetit ćete i voćnjake, nasade jagoda, malina i aronije. Sve to možete i kušati ili kupiti, i ujedno malo prošetati do ljama. Nahraniti ih i podružiti se s njima. Kao i ja, a potom se osvježiti sokom, a kada bude i svježim voćem poput jagoda i malina. Energije će trebati jer najbolje tek slijedi. Treba još proći pet kilometara do Ozlja, a uspeti se i na Stari grad, te obići novo kupalište na Kupi.

  • +4
Kupa i OPG Štenta Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Draž ove kružne rute je makadamski put s kojim se zasluženo spuštamo u kupsku dolinu.

Naši domaćini planiraju unaprijediti uslugu u turizmu na OPG-u, uređenjem tri stare kuće za smještaj. I bar tako oživjeti ovaj kraj objedinjavanjem turističke i poljoprivredne djelatnosti.

Kuća je u naime Ferencima dvadesetak, a žitelja vrlo malo. Kuće u kojima nitko ne živi su u vrlo dobrom stanju i možda se i za njih novom normalnom nađe budućnost. U vremenima kada na značaju dobivaju upravo sela i održivi razvoj, ruralni turizam mogao bi se vratiti na obronke zaboravljenog Žumberka. I agilni cikloturizam tu može puno pomoći baš mobilnošću i kretanjem, kao perjanica oživljavanja letargije naših prirodnih ljepota i zapuštenih krajeva. Svi se vesele biciklistima kada dođu negdje kao vjesnici i nova nada. Tako razmišljam odlazeći prema selu Zaluka na Kupi, puzeći po cesti kao nekada zaprege koje su se ovuda spuštale.

Nakon četiri kilometra malo zahtjevnije podloge, dolina Kupe ukazala mi se kao nikada, vesela i jedra, ispružila se kroz kanjon sa jedne strane. I kroz livade s druge, moje strane gdje se vozim kao kroz taj riječni kolaž polja, cesta i lijepih kućica. Poslije vodene čarolije koja je tako veličanstvena, da ne mogu ni opisati, treba doći i vidjeti. Nakon druženja s Kupom, 'dižem' se putem više pješačkim, ali nekako ide. Do kapele Sv. Roka gdje sam se uzdigao i iznad Ozlja i Kupe, a bome i cijelog kraja im dva kilometra.

Samo da su tu još dvije - tri klupe, kaže mi jedna gospođa koja uživa u svibnjacima, kako još zovu hrbat. I po njemu ide sjajan makadamski put, koja uživancija za spoj offroad elegantne vožnje. Bez puno rizika i muke. Mogu svi ovuda s malo boljim bajkom i gumama. Odavde se može potom vratiti bolje rečeno sjuriti na polazište u Ozalj. Taman će biti vremena za obilazak starog grada i novog kupališta na Kupi. Dvadesetak kilometara na biciklu uz 300 metara visinske razlike. Koliko toga na relativno malom prostoru, od čudesnih zaselaka do riječnih menadri, šumskih klanaca i potoka. Planinskih proplanaka, šarmantnih vinograda i sjajnih biciklističkih priča. Uz moje B!TEME bio organske pločice lakše se vozi i stiče kondicija, a bile su i savršen izvor energije za uspješan dan.

A vinoljupci i svi zaljubljenici u prirodu na obližnjoj vivodinskim obroncima uživat će u manifestaciji Wine and Walk koja se prvi put održava u Karlovačkoj županiji. Ujedno je to odlična prilika za upoznavanje enogastronomije. Sve sudionike čeka 17. i 18 travnja uživanje u ovom slikovitom kraju. Bit će prilike za puno hodanja i kušanje vina u čak osam vinarija. No, atrakcija i doživljaja ovdje će biti napretek, tako da u posjet Ozlju i Kupi uvijek stignete.