mirisni ljepotani

Zumbule možete uzgajati u vrtu, ali i u zatvorenom prostoru, a ovako će vam sigurno uspjeti

05.04.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Zumbuli cvatu prekrasnim plavim cvijećem i najavljuju tople i sunčane dane. Poznati po svojim prekrasno mirisnim cvjetovima i zvonolikom obliku zumbuli su prekrasne biljke, bez obzira uzgajate li ih u vrtu ili na prozorskoj dasci

Kao dio obitelji ljiljana, ove cvjetne ljepotice su trajnice koje cvjetaju u proljeće i koje godinama mogu krasiti vaš vrt. Bez obzira jeste li vrtlar početnik ili već iskusni poznavatelj biljaka, briga i pažanja za ovu trajnicu donosi doista vrijednu i isplativu nagradu. Stručnjaci za cvijeće se slažu – zumbul je doista sjajan izbor za biljku jer unosi ljepotu i miris u svaki prostor, bilo vanjski ili unutarnji. Jednom kada nikne, zumbul će vam omogućiti da uživate u mirisu i spektru prekrasnih boja, baš kao i u sjajnom cvijetu koji možete odrezat i smjestiti u vazu.

Bilo da se odlučite na sadnju na otvorenom ili zatvorenom mjestu, ovo su neke od najvažnijih značajki koje je dobro znati.

Osnove o zumbulima

Prava temperatura i odgovarajuća količina vode vrlo su važni elementi za uzgoj zumbula. 'Omogućavanje lukovica da se razvijaju u hladnim, mračnim uvjetima apsolutno je ključno', kaže Andrew Gaumond, botaničar i direktor sadržaja u Petal Republic. Zatim, kada su spremne za sadnju, lukovicama zumbula najvažnija je sunčeva svjetlost. Budući da prekomjerno zalijevanje zumbule brzo može ubiti iznutra ili izvana, posuda za lonce s dovoljno drenaže također je ključna. U suprotnom tlo postaje previše vlažno i blatnjavo da bi ova biljka mogla preživjeti.

Kako uzgajati zumbule u zatvorenom prostoru

Prije nego li ih posadite, važno je znati neke od najvažnijih karakteristika ove trajnice. 'U zatvorenom prostoru ove biljke su kratkog vijeka, tako da ćete dobiti samo nekoliko tjedana uživanja u njima,' ističe hortikulturist Justin Hancock. Pa, što možete učiniti kako biste ih održali zdravim i kako bi cvjetali što dulje? Morate se početi brinuti za svoje zumbule prije nego što ih posadite. 'Kada uzgajate zumbule u zatvorenom prostoru, važno je zapamtiti da lukovice moraju biti ohlađene u trajanju od šest do 10 tjedana,' kaže Susan Brandt, suosnivačica Blooming Secretsa. Ponekad možete kupiti prethodno ohlađene zumbule iz rasadnika i odmah ih posaditi, ili možete rashladiti lukovice u podrumu, garaži ili hladnjaku prije nego što ih posadite.

Kada su spremne, lukovice posadite u lonac s drenažnim rupama koji ste prethodno napunili s ispunili dobro drenirajućom višenamjenskom i pH neutralnom zemljom. Lukovice je potrebno prekriti samo gornjim slojem zemlje, a nakon toga ih nježno zalijte kako biste navlažili tlo. Nakon toga posudu sa zasađenim lukovicama zumbula prekrijte crnom vrećom za otpad kako biste ih zaštitili od bilo kakvog izvora svjetla i premjestite ih na tamno, hladno mjesto. Zatim ih ostavite barem 10 do 11 tjedana da miruju. Tijekom tog razdoblja provjeravajte ih svaka dva do tri tjedna i ako je gornji sloj zemlje suh, lagano ih zalijte.

Nakon nekog vremena trebali biste vidjeti izdanke kako izbijaju iz tla - što znači da ih možete odnijeti na mjesto koje ste namijenili za njih. Zumbule je u zatvorenom najbolje smjestiti na mjesto koje prima jako, neizravno svjetlo tijekom većeg dijela dana. Prozor okrenut prema jugu koji je zaštićen prozirnim roletama ili djelomično navučenom zavjesom bilo bi idealno mjesto. Nakon što dobiju potrebnu svjetlost, zumbuli bi trebali procvjetati u roku od dva do tri tjedna. Jednom tjedno provjeravajte razinu vlažnosti tla, lagano zalijete no svakako izbjegavajte da zemlja bude jako natopljena.

Također možete pokušati posaditi zumbule bez zemlje. Naime, koristeći različite plitke posude ili zdjele, možete uspješno saditi zumbule samo u kamenčićima i vodi. 'Postavite lukovice na kamenčiće, šiljatom stranom prema gore i s korijenom prema dolje. Zatim napunite posudu ili zdjelu s još kamenčića - baš kao što biste to učinili s zemljom - dok ne bude vidljiva samo gornja trećina lukovice. Nakon toga ulijte vodu tako da dno lukovica bude tik iznad vode. Zumbuli se formirati korijenje koje će izrasti direktno u vodu te neće biti ni potrebno zalijevanje.

Kako uzgajati zumbule na otvorenom

Zumbuli na otvorenom cvjetaju u proljeće, ali se sada u jesen. Prema savjetu stručnjaka za cvijeće, za uspješnu sadnju potrebno je lukovice zumbula staviti u zemlju barem mjesec dana prije prvog očekivanog mraza. Lukovice postavite na mjesto koje je većinu dana izloženo sunčevoj svjetlosti, a između svake lukovice ostavite oko 10 cm razmaka. Osim pronalaženja prave količine sunčeve svjetlosti, za uspješno sadnju važno je lukovice ne posaditi na mjesto koje ima tendenciju nakupljanja vode. Također, budući da ove biljke imaju relativno kratak vijek nakon što procvjetaju, smjestite ih na mjesto gdje ćete ih lako moći vidjeti, mirisati i uživati u njima.

Većina pH neutralnih vrsta tla odgovarat će zumbulima, no miješanje s kompostom ili gnojivom potaknut će hranjive tvari i pomoći njihovom rastu. Preporučljivo ih je posadit u tlo koje se dobro drenira te ne zadržava veće količine vode. Zumbule zalijevajte tek kada je zemlja potpuno suha, a dovoljno je otprilike jednom ili dvaput tjedno, ovisno o pojedinoj klimi.

Uobičajene greške prilikom uzgoja zumbula

Za početak, izbjegavajte preduboku sadnju lukovica u tlo, sasvim je dovoljno 10 do 15 cm. Na samom kraju, vjerovali ili ne, ali ljudi često pogrešno sade lukovice i stavljaju ih u zemlju naopačke. Kada dobijete lukovice zumbula, provjerite imaju li dlačice - to su korijeni zumbula koji bi trebali ići ravno u zemlju. Ako ništa drugo, pronađite crni krug na lukovici jer se taj oblik pojavljuje samo na dnu.