PRIPAZITE

Znate li razliku između praška za pecivo i sode bikarbone

19.03.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Ako ste se zabavljali pripremom kolača, sigurno ste koristili i prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Iako imaju slično djelovanje, radi se o dva sasvim različita sastojka

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat i kada se kombinira s kiselkastim sastojcima poput mlaćenice ili sokom od limuna, stvara ugljični dioksid. Iz tog razloga kolač u pećnici dobije na volumenu i raste.

Kiseline iz namirnica također neutraliziraju metalni okus sode bikarbone zbog natrij karbonata. Budući da joj je potrebna kiselost da bi dobro reagirala, uvijek morate paziti s čime je miješate. Ako u receptu, primjerice, stoji da treba staviti mlaćenicu, nemojte je zamijeniti običnim mlijekom jer nema dovoljno kiselosti. Ako baš ne stignete do trgovine, mlijeku dodajte malo soka od limuna ili octa da preuzme ulogu kiselosti.

Prašak za pecivo mješavina je sode bikarbone, kiseline i kukuruznog škroba. Dakle, faktor kiselosti već je umiješan pa ne morate dodavati sok od limuna ili ocat, piše Yahoo Food. Za eksperiment, uz prašak za pecivo dodajte malo limuna i trebat će vam soda bikarbona za balans. Jedino uzmite u obzir to da je prašak za pecivo oko četiri puta jači od sode bikarbone pa pripazite kada radite omjere.