Zanimljive PROMJENE

Znanstvena potvrda: Evo zbog čega je sve dobro biti zaljubljen

14.11.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Ljubav može učiniti da nam se svijet učini boljim mjestom, ali također može imati veliki utjecaj na zdravlje, pokazalo je najnovije istraživanje

Sveučilište West Virginia iz Kalifornije provelo je istraživanje koje je pokazalo kako zaljubljenost, može poboljšati niz stanja, od visokog krvnog tlaka, bolova pa do alergijskih reakcija.

Prema tom istraživanju, proces zaljubljivanja je rezultat aktivnosti u 12 područja mozga koji rade zajedno, a zanimljivo je da se prve promjene u mogu javljaju unutar jedne petine sekunde od prvog trenutka kad osjetimo nešto za nekoga.

Posebno je izražen utjecaj dopamina koji pomaže regulirati emocionalne reakcije te oksitocina, hormona koji izaziva osjećaj povjerenja i smanjuje anksioznost.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Tag your bae❤

Objavu dijeli Couples Love👫💓 (@couples.love143)

To objašnjava zašto je studija objavljena u stručnom časopisu 'Annals of Behavioral Medicine' pokazala kako zaljubljeni češće imaju niži krvni tlak.

'Važni životni događaji, poput zaljubljivanja, nemaju samo emocionalne posljedice već i fizičke', kaže profesor Sir Cary Cooper, psiholog sa Sveučilišta u Manchesteru.

Zaljubljivanje također može utjecati na našu sposobnost borbe protiv infekcija. Istraživanja u kojima se sudjelovalo 50 žena otkrilo je da su se oni koji su se zaljubili tijekom dvogodišnje studije imali genetske promjene povezane s većim koncentracijama spojeva koji napadaju viruse, izvijestio je časopis Psychoneuroendocrinology.

Zaljubljenost može povećati prag boli. Istraživači na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji koristili su skeniranje mozga kako bi procijenili reakcije na bol - u obliku sonde na ruci - dok su ispitanici gledali fotografije. Kad su ispitanici gledali sliku svoje voljene osobe, bol se smanjila za nevjerojatnih 40 posto, a ove pojave nije bilo kad su gledali slike drugih, manje bliskih osoba.

Samo pogled na voljenu osobu može povećati proizvodnju dopamina, koja aktivira oslobađanje prirodnih sredstava protiv bolova.

'Kada se pacijenti odjednom osjećaju znatno bolje, a u novom su strastvenom odnosu, to možda zbilja nema nikakve veze s lijekovima', objavili su istraživači u časopisu PLOS u 2010. Godine.

A znate li koje su prednosti poljubaca? Studija iz 2006. godine u časopisu Journal of Psychosomatic Research pokazala je da 30 minuta ljubljenja smanjuje proizvodnju histamina (kemijske tvari koje se ispuštaju kao odgovor na alergen) koje uzrokuju alergijsku simptome.

Osim toga, neke studije su pokazale kako parovi koji se češće ljube imaju nižu razinu kolesterola.

Istraživanje iz 2013., objavljeno u skandinavskom časopisu javnog zdravstva, pokazalo je da su parovi koji su rekli da su se češće ljubili tijekom šest tjedana poboljšali razinu kolesterola.

Zagrljaj vaše voljene osobe može smanjiti krvni tlak i smanjiti broj otkucaja srca zbog povećane razine oksitocina, pokazala je studija objavljena u časopisu Comprehensive Psychology.

Još jedna studija na Kalifornijskom sveučilištu pokazala je da su ljudi koji su redovito zagrlili partnera manje vjerojatno da će biti depresivni ili zabrinuti.