beauty rutina

Zimsko vrijeme tako je okrutno za kožu, evo kako ćete je učinkovito zaštititi od niskih temperatura

17.11.2021 u 16:05

Bionic
Reading

Zimsko vrijeme jako je okrutno za kožu. Slijedite ove savjete kako biste je zaštitili i izbjegli loš utjecaj hladnoće i vjetra

Davno su prošli vrući ljetni dani u kojima smo se sunčali na plaži, a u jesen s obiljem sivih, kišnih i hladnih dana duboko smo zagazili. Ova promjena vremenskih uvjeta može snažno utjecati na kožu, osobito pod utjecajem niskih temperatura i hladnog vjetra.

Ti vanjski učinci mogu oslabiti njen hidrolipidni sloj, ostavljajući je slabom i dehidriranom te izravno izloženom. To pak može uzrokovati suhoću, neugodno zatezanje, pojavu crvenila i ekcema, posebno kod onih koji imaju vrlo osjetljivu kožu.

Srećom, postoje određene beauty rutine koje snažno pomažu u održavanju dobrog izgleda kože unatoč hladnoći, kiši i vjetru.

Hidratacija

Vjetar i niske temperature uzrokovat će dehidraciju kože. Kako biste to spriječili, važno je hidratizirati se, kako iznutra, tako izvana. Tijekom najhladnijih dana obično pijemo manje vode nego inače, pa su dobra alternativa topli napici kao što su čajevi. Oni će održati visoku razinu vode u organizmu, a istovremeno mu pružiti toplinu.

Što se tiče vanjske hidratacije, važno je odabrati kremu koja pomaže u smanjenju gubitka vode. Za razliku od onih koje inače koristimo ljeti, a koje su dosta lagane, zimi se trebamo odlučiti za bogatiju kremu i po mogućnosti onu koja sadrži emolijentne i okluzivne sastojke. Emolijentni sastojci ispunjavat će praznine između stanica i smanjiti gubitak vode dok će okluzivni stvoriti zaštitni film na koži i spriječiti isparavanje vode.

Dubinsko čišćenje

Kiša i snijeg mogu uzrokovati pojavu prištića na licu zbog kombinacije vlage i hladnoće. Stoga je vrlo važno redovito čistiti površinski sloj kože, pomažući tako u uklanjanju bilo kakve površinske infekcije. Unatoč tome, za razliku od toplijih godišnjih doba, trebali biste se odlučiti za nježnije i manje agresivne proizvode kako biste održali prirodnu hidrataciju.

Vitamin C

Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, ima izvrstan potencijal u borbi protiv prehlade i gripe kada se unese u organizam. No on, zahvaljujući antioksidativnim i svojstvima protiv bora, jednako tako može pomoći u proizvodnji kolagena kada ga se nanese na kožu. Osim toga, pomoći će joj vratiti sjaj i održati je mladom i svježom. Međutim važno je imati na umu to da je, kada uspoređujete proizvode, ključno uzeti u obzir postotak koncentracije jer ako prelazi 15 posto, riskirate iritaciju kože.

Krema za sunčanje

Nanošenje kreme za sunčanje svaki dan navika je koja se često gubi dolaskom hladnih dana. Iako je, istina, rizik od melanoma nizak tijekom zime, sunce ipak šteti zdravlju kože. Osim toga, zaštita od sunca odličan je saveznik protiv fotostarenja jer učinkovito sprečava pojavu neželjenih mrlja i bora. Tu su i određene studije koje tvrde da plavo svjetlo koje emitiraju ekrani mobitela i računala ima negativne učinke na kožu, što je dovoljan razlog da skinete prašinu s kreme za sunčanje koju ste već zaboravili i nanesete je svaki dan.

Zdrave usne

Velik zaboravljeni korak svake beauty rutine briga je o najosjetljivijem dijelu tijela. Osobito u jesen i zimi usne se lako isušuju te dobivaju grub i ispucao izgled. Stoga im je važno jednom ili dva puta na tjedan pružiti piling te ih stalno hidratizirati, dva do tri puta na dan. A ako im ipak želite omogućiti više hidratacije, pokušajte s balzamom za usne koji ih također štiti od sunca.