VOJNE I OSTALE IGRE

Žestoki odmor za uništenje stresa

05.06.2009 u 08:23

Bionic
Reading

Pod stresom ste, a niste tip koji negativnu energiju može izbaciti meditacijom ili dugim šetnjama po prirodi. Osjećate li da bi umjesto izležavanja u wellnessu puno radije kalašnjikovom pucali po prirodi, glumili gladijatora ili sudjelovali u uličnoj tučnjavi na pravom ste mjestu, jer postoje načini da to učinite organizirano i pod 'stručnim nadzorom'

Krajem prošle godine, svijet je obišla vijest da ulicama Tokija kružio vozilo u koje prolaznici, kao antistres terapiju, mogu razbijati šalice, tanjure i zdjelice. Autor projekta Katsuya Hara objašnjavao je da razbijanje kao terapija protiv stresa nije nikakva novost. 'Razbiti nešto, gotovo da svatko zna iz vlastitog iskustva, zaista smiruje ljutnju i stres', kazao je Katsuya, dodajući da je većina njegovih mušterija poslovni ljudi kojima je itekako teško sjela financijska kriza.

Sigurno se sjećate popularne knjige i filma s kraja devedesetih 'Klub boraca' u kojem skupina muškaraca svoje nezadovoljstvo liječi divljim tučnjavama organiziranim u tajnom borilačkom društvu. Iako je 'Klub boraca' zamišljen kao kritika konzumerističkog društva, mnogi su se sličnim modelom poslužili kako bi se riješili stresa izazvanog modernim načinom života ili negativnim kretanjima u svjetskoj ekonomiji.

Gladijatorska škola u Rimu

Najekstremniji primjer zabilježen je u Kambodži, gdje po izjavama svjedoka, svoje brige možete doslovno raznijeti ručnom granatom za naknadu od samo dvadesetak dolara. Na polulegalnoj 'Gromovoj farmi' (Thunder Ranch) nedaleko od glavnog grada Phnom Phena puca se isključivo pravom municijom, a iako nema službenu adresu ili internetsku stranicu, do nje će vas dovesti svaki upućeniji taksist. Osim bacanja ručnih bombi na farmi za tridesetak dolara možete pucati iz raznog automatskog oružja, od kalašnjikova do uzija. U cjeniku je najskuplje gađanje raketnim bacačem za što je potrebno izdvojiti i do 100 dolara.

Za one koji više cijene starije oblike nasilja, a i daleka Kambodža im nije usput, u Rimu mogu upisati školu za gladijatore. Ljubitelji borbe prsa u prsa tamo će naučiti sve što je u rimsko doba bilo potrebno za nastup u Coloseumu. Školu vode fanatični obožavatelji povijesnih boraca i oružja. Zainteresirani se mogu odlučiti za tečajeve od nekoliko sati na kojima će savladati borbu drvenim mačevima, ali i višemjesečne tečajeve gdje će se susresti s pravim oklopima, maskama, naoštrenim metalnim mačevima, kopljima i ostalim antičkim oružjem. Satovi se održavaju dva puta tjedno, a polaznici dobiju i diplomu da su se osposobili kao gladijatori za određenu tehniku ili naoružanje.

Ljubitelji zračnih bitaka, kojima za adrenalinsku injekciju uz neprijatelja 'na repu' treba i visina od par tisuća metara, ispunjenje snova mogu pronaći u školi Air Combat USA. Riječ je o tvrtki koja svojim klijentima nudi prave zrakoplove na kojima su za puniji doživljaj ugrađeni simulatori topova i laserski senzori. Na tlu kandidat dobije osnovne lekcije o borbenoj taktici i upravljanju avionom, a ranije letačko iskustvo nije potrebno jer se za uzlijetanje, slijetanje i nepredviđene situacije brinu pravi piloti koji su s vama u kabini.

Ako vam je sve od navedenog previše agresivno, možda će vam tučnjava jastucima biti prihvatljivija

Mislite li da će vam u borbi protiv stresa od leta biti korisniji padovi u Londonu postoji škola gdje uz vodstvo iskusnih kaskadera možete savladati 'sigurno' skakanje s prozora ili krovova. U Londonskoj školi akrobacija (London Stunt School) naučit ćete, primjerice, i kako pasti niz stepenice ili izletjeti iz zapaljene kuće, a po željama se organiziraju i 'a la carte' tečajevi. Većina osnovnih tečajeva traje od sedam do 14 dana kako tijekom obuke prijateljima ne bi morali objašnjavati gdje ste zaradili modrice koje su nezaobilazne u ovom žestokom hobiju.

No adrenalinski provod možete doživjeti i bez straha od ozljeda odlučite li se za neku od tučnjava jastucima koje se na proljeće održavaju u mnogim gradovima diljem svijeta. Ovogodišnji Pillpow Fight Day okupio je 4. travnja poklonike pernate tučnjave u sedamdesetak gradova na svim kontinentima. Pravila su za sve ista – skupiti se na nekom od gradskih trgova s mekim pernatim jastucima u što većem broju i udarati po svima koji imaju jastuke, a pritom nemaju naočale ili fotoaparat.