STRAH OD GUŠTA

Žene se više brinu nego muškarci

27.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Itziar Etxebarria jedan je od znanstvenika koji u španjolskom časopisu o psihologiji piše o rezultatima nedavnog istraživanja te tvrdi da bi trebalo ozbiljno poraditi na smanjenju trenda osjećaja krivice u žena

Nova studija pokazala je da žene osjećaju znatno više krivnje te se brinu o tuđem duševnom stanju više nego muškarci. To bi moglo objasniti kronično nevjerne muževe poput Tigera Woodsa te razne političare koji su bez grižnje savjesti sposobni ukrasti novac poreznih obveznika dok za to nitko ne zna.

Znanstvenici su ispitali gotovo 300 muškaraca i žena između 15 i 20 godina starosti o svakodnevnim situacijama zbog kojih se osjećaju krivima. Navodno nije problem u tome što žene osjećaju krivicu, već što je muškarci ne osjećaju dovoljno.

Muškarci nikad ne priznaju da su u krivu, čak i kad nije moguće da su u pravu. Nadalje, osjećaj krivnje u muškarca obično je vezan uz sebične razloge poput prejedanja ili drugih zabranjenih užitaka, a ne zbog zla koje su nekom drugom nanijeli.

Prevelik osjećaj krivnje nije dobar ni za zdravlje, a istraživanje pokazuje da ljudi koji se brinu imaju lošiji imunološki sustav.