PROBLEMI SA SLUHOM

Žene jako dobro čuju samo kad tračaju ili prisluškuju

11.05.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Novo je istraživanje pokazalo da žene najbolje čuju kad tračaju ili kad prisluškuju tuđe razgovore

Više od dvije trećine žena priznalo je da zbilja slušaju sugovornika kako treba samo za vrijeme trač partije s prijateljicama. Jednaki postotak misli da najpozornije sluša kad se trudi prisluškivati tuđi razgovor. Polovica muškarac priznaje da pozornije sluša tračanje, dok se samo njih 40 posto trudi čuti tuđe razgovore.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 200 muškaraca i žena, jedan do pet muškaraca priznao je da se uvijek trudi jasno čuti svaku riječ svog sugovornika, dok je to isto priznalo nešto manje žena.

Žene se najbrže isključe kad slušaju kolege s posla, a prosječna žena u samo 64 posto slučajeva uhvati što joj govore. Da razgovori s partnerom ponekad znaju biti nezanimljivi, priznaje puno žena, pa one prosječno čuju samo 70 posto onog što im je partner rekao.

Gotovo polovica ispitanika rekla je da čuje što drugi govore. Audiologinja Wendy Davies iz Siemens Hearing Instrumentsa koja je provodila ovo istraživanje istaknula je: 'Prvi znak gubitka sluha je stalno ponavljanje: Molim, što te rekli? ili pojačavanje zvuka na TV-u. Ako mislite da se to događa i vama, vrijeme je da posjetite svog liječnika kako biste provjerili sluh. Naime, ne morate biti stari da biste slabije čuli, puno vremena provedenog u prostorima s glasnom glazbom ili glasno slušanje MP3 uređaja može oštetiti sluh, pa je važno provjeriti sluh učini li vam se da lošije čujete. Čak i ako se utvrdi da gubite sluh, ne treba paničariti. Uređaji za poboljšanje sluha su puno moderniji i  drukčiji od bež banane kakve bakice nose iza uha. Danas su to moderni aparati veličine zrna graška koji se uopće ne vide.'