TRENING PARTNERI

Želite vitko i zdravo tijelo? Nabavite psa!

27.09.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Tražite li najboljeg prijatelja s kojim možete vježbati, vjerojatno je to onaj četveronožni

Vlasnici pasa hodaju više, brže i vjerojatnije je da žive aktivno zahvaljujući svojim kućnim ljubimcima, pokazuju studije koje prenosi Reuters.

'Fascinirana sam koliko psi mogu biti jaki motivatori', izjavila je za Reuters dr. Sandra McCune, veterinarka i autorica knjige 'Zdravstvena korist šetnje s psima za ljude i ljubimce'. McCune tvrdi kako studije pokazuju da ćete, imate li psa i redovito s njim šećete, vjerojatnije zadovoljiti i izvršiti sve svoje svakodnevne aktivnosti.

Psi su razlog zašto dvije trećine njihovih vlasnika redovito šeće svaki tjedan, navodi se u istraživanu koje je naručio jedan proizvođač hrane za domaće životinje. Isto istraživanje pokazuje da 44 posto vlasnika pasa starijih od 65 godina vježba zbog ljubimaca. Jedna četvrtina ljudi s djecom i kućnim ljubimcima redovito posjećuje parkove i boravi na svježem zraku zbog pasa.

'Ja imam labradora, zbog kojeg šećem i kad je kiša i kad je noć, jer pas mora šetati svaki dan', kaže McCune, koja ističe da šetnja s psima pojačava društvene odnose u susjedstvu. 'Ako šećete sa psom, vjerojatno ćete započeti razgovor s drugim vlasnikom', objašnjava.

Kao sjajni trening partneri, psi daju energiju entuzijazam i društvenu podršku koja je bitna da biste redovito vježbali, govori Shirley Archer, instruktorica fitnesa s Floride.

'Psi će osigurati društvo', kaže Archer. 'Bacanje frizbija ili lopte te trčanje su sjajne mogućnosti za dobru tjelovježbu.' Upozorava da su psi živa bića koja trebaju njegu. 'Ako se vozite na biciklu, oni moraju biti blizu. Ne smiju biti žedni, provjeravajte im šape i ne dopustite da trče odmah nakon što se najedu', savjetuje Archer.