VRIJEDI SE POTRUDITI

Želite više uspjeha u učenju? Evo kako!

22.05.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Ako ste među onima kojima tek predstoji bitka za bolje ocjene, evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći

Naravno, najlakše bi bilo sada tugovati nad propuštenim i jadikovati u stilu 'Zašto nisam učio/la kad je trebalo' i zavidjeti sretnicima sa super ocjenama koji već planiraju ljetne praznike. Iz svoje kože ne možeš, zato odmah kreni u akciju!

Obavezno napravi plan učenja, a gradivo koje moraš svladati podijeli po danima
. Bitno je da se pridržavaš tog rasporeda da ne bi došlo do gomilanja materijala koji nećeš uspjeti prijeći. Ostavi si dovoljno vremena za učenje, posebno ako se radi o nekom ne baš dragom predmetu. 

Motiviraj se za učenje! Možda ti pomogne ako u nekom gradivu pronađeš barem nešto što ti je mrvicu zanimljivo. Ili ako to ne pomaže, neka ti motiv bude bezbrižno ljeto bez učenja i zvocanja staraca. Druge nema!

263319,263296,263235,263133Možda ti pomogne metoda mentalnih mapa - dakle, crtaj, zapisuj najvažnije natuknice i sve to stavi na jedan papir. Umjesto da podcrtavaš riječi, od knjiga radiš skripte i beskonačno iščitavaš tekst koji trebaš zapamtiti, na mentalnoj mapi, bijelom papiru formata A4, napravi crtež s ključnim riječima i simbolima koji te asociraju na pročitano gradivo. Iznenadit ćeš se time koliko je neke stvari mnogo lakše zapamtiti ako ih povežeš uz nekakvu sličicu nego ako ih samo učiš napamet. Od koristi može biti i slaganje zanimljivih rečenica čija će početna slova dati određeni logični pojam ili poredak.

Jesi li isprobao/la kartice za učenje? Još jedna dobra fora su i kartice s informacijama koje ti je teško memorirati. Dakle, takve informacije ispiši na kartice, a potom ih zalijepi na različita mjesta po kući i, kad prolaziš, čitaj.

Učenju novih sadržaja može pomoći i ako koristiš markere, boje ili ljepljive papiriće'post it'.
Različite boje označavaju stupanj važnosti gradiva (npr. žuta: najmanje važno, zelena: važno, crvena: najvažnije).

Fokusiraj se na učenje!
Drži se podalje od omiljenih nam napravica poput mobitela, TV-a, računala… Jer ako stalno očekuješ nekakav poziv, SMS i skačeš na svaki zvuk zvona na mobitelu, nemaš šanse za efektivno učenje.
Timski rad - pozovi prijateljicu ili prijatelja neka te izrešeta pitanjima. Za to ti mogu poslužiti i starci ili brat/sestra.