VRIJEDI ISPROBATI

Želite se riješiti kilograma, ali ne i u potpunosti izbaciti ugljikohidrate? Ovaj plan prehrane odlično je rješenje

31.07.2019 u 14:22

Bionic
Reading

Već se neko vrijeme planirate riješiti kilograma koje ste nakupili u proteklih nekoliko godina, ali ne znate od kud početi, ne želite se držati strogog režima prehrane i želite imati dovoljno energije da biste izgurali dan? Ovaj plan prehrane koji se temelji na niskom unosu ugljikohidrata pomoći će vam da brzo i bezbolno dođete do željenog cilja

Gotovo sve dijete predlažu izbacivanje ugljikohidrata koji su ujedno i najveći krivac viška kilograma. No, prehrana u potpunosti lišena ugljikohidrata pogrešna je i ukoliko se dugoročno provodi može biti vrlo štetna po zdravlje. Važno je naučiti prepoznati razliku između štetnih, odnosno jednostavnih i zdravih, odnosno složenih ugljikohidrata.

Složeni ugljikohidrati se duže razgrađuju i polako ulaze u krvotok pa sporije povisuju koncentraciju šećera u krvi i postupno povećavaju lučenje inzulina čime osiguravaju energiju tijekom dužeg vremenskog perioda.

Sukladno tome, bilo bi poželjno da svoju prehranu obogatite složenim ugljikohidratima kao što su cjelovite žitarice poput ječma i zobi, povrće, mahunarke, voće i pojedini mliječni proizvodi poput sira, a iz prehrane je poželjno izbaciti jednostavne ugljikohidrate kao što su tjestenina, pizza, kruh, keksi, kolači, slatkiši i zaslađeni napitci.

Drugo važno pravilo prehrane s niskim unosom ugljikohidrata je to da osoba svakodnevno u svoj organizam mora unositi dovoljnu količinu proteina iz mesa i ribe i vlakana iz povrća i voća te mali dio nezasićenih masnih kiselina koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, ribi, avokadu, sjemenkama te maslinovom i repičinom ulju.

  • +13
Namirnice bogate proteinima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ono na što također trebate paziti jest količina proteina, ugljikohidrata i masti koje svakodnevno unosite u organizam. Ukoliko želite gubiti kilograme omjer kojeg se morate pridržavati trebao bi iznositi otprilike 50% proteina, 35% ugljikohidrata i 15% masti.

U praksi bi to značilo da na tanjuru morate imati protein veličine ispruženog dlana, ugljikohidrat veličine šake i masti veličine otprilike 2 prsta.

Sada kada ste usvojili osnovne preduvjete kojih bi se trebali pridržavati ukoliko do idućeg ljeta želite biti u top formi, predlažemo vam da isprobate ova četiri menija posebno osmišljenih za četiri dana dijete s niskim udjelom ugljikohidrata. Imajte na umu da su meniji samo primjeri prehrane koju biste trebali oplemeniti i nekim drugim namirnicama.

Dan 1.

Doručak: muffini od kelja, karameliziranog luka, cheddara i jaja

Međuobrok: šaka badema

Ručak: punjene paprike

Međuobrok: jogurt

Večera: piletina adobo

Dan 2.

Doručak: grčki jogurt s jagodama i naribanom crnom čokoladom

Međuobrok: zapečeni bob

Ručak: caprese salata s avokadom i krastavcima

Međuobrok: maline

Večera: piletina zapečana s paprikom i lukom

Dan 3.

Doručak: avokado tost s poširanim (ili tvrdo kuhanim) jajem

Međuobrok: šaka badema

Ručak: polpete od puretine s mahunama

Međuobrok: borovnice

Večera: goveđi file i zelena salata

Dan 4.

Doručak: chia puding s bananom (napraviti večer prije)

Međuobrok: kupine

Ručak: na tavi prženi tofu s cvjetačom i brokulom

Međuobrok: šest šnita cheddara

Večera: Tortilja s piletinom, salatom, rajčicom, kukuruzom, avokadom i šalšom