SAVJET VIŠE

Želite pobijediti dosadne akne? Evo kako!

16.01.2014 u 09:08

Bionic
Reading

Nema što niste isprobali u borbi protiv ovih mrskih 'ukrasa'? Donosimo još nekoliko savjeta za iskorjenjivanje dosadnih akni

Akne ne pogađaju samo tinejdžere iako se najčešće javljaju u pubertetu uslijed hormonskih promjena.

O svojoj dugogodišnjoj borbi s aknama nedavno je iskreno progovorila slavna glumica Cameron Diaz, a mlada glumica iz serije 'Slatke male lažljivice' Lucy Hale (Aria) ispričala je da je zbog problema s tenom bila vrlo nesretna završivši na rubu depresije.

Možda bi ti mogli pomoći i ovi savjeti:

Izbjegavaj dodirivati lice rukama! Na taj način nesvjesno možeš proširiti bakterije, što također može iritirati već upaljenu kože lica.

Nemoj biti sama svoj kozmetičar!
Iako te zbilja 'izazivaju' da ih prstima 'izmasakriraš', suzdrži se toga. No ako prištić već ima 'kapicu', odnosno zreo je za 'cijeđenje', da se tako slikovito izrazimo, možeš ga očistiti, ali oprezno i papirnatim rupčićem – nikako prljavim noktima ili prstima. Zatim obavezno ranicu dezinficiraj. U slučaju da je prišt jako bolan na dodir ili se ne može istisnuti, radije ga dobro prikrij antibakterijskim korektorom da se sam posuši ili povuče.

309187,309143,309092,308960Izbjegavaj agresivna sredstva ili gelove koji imaju piling. Tako ćeš samo narušiti prirodnu ravnotežu kože, što će potaknuti nove prišteve.

Često mijenjanje proizvoda nije dobro za kožu i stanje se može samo pogoršati. Ako tvojoj best frendici odgovara neka krema, to ne znači da je dobra i za tebe. Dakle, kad pronađeš sredstvo koje ti odgovara, drži ga se.

Smanji konzumiranje junk fooda i slatkiša! Jedi puno povrća, voća, a umjesto gaziranih napitaka, pij zeleni čaj i vodu. Naravno, ne treba objašnjavati da alkohol i pušenje nisu prijatelji lijepa tena. Glumica Cameron Diaz tvrdi da se riješila svog problema s aknama kad je prestala 'daviti' se cheesburgerima i pomfritom. 'Jela sam ih gotovo svaki dan. Ali čim sam izbacila fast food sa svog jelovnika, polako su nestajali moji problemi s tenom. Aknama mi je organizam signalizirao da mi ne odgovara takav način prehrane', ispričala je Cameron koja promovira svoju knjigu, vodič za zdraviji način življenja 'The Body Book' u kojoj, kako kaže, posebno želi pomoći mladim djevojkama.

Ne pretjeruj s čišćenjem kože! Dovoljno je jednom dnevno temeljito očistiti lice - dakle, navečer skini šminku i očisti lice. Sve više od toga može izazvati kontraefekt.

Ne zaboravi i na hidratiziranje kože: mnoga sredstva protiv prištića sadrže sastojke koji isušuju kožu pa uvijek koristi hidratantnu kremu koja umanjuje suhoću i ljuštenje kože. Bitno je da ima oznaku da je 'nekomedogena' što znači da ne bi trebala uzrokovati akne.

Pazite što stavljate i na kosu! Stanje kose također može utjecati na akne zato izbjegavaj korištenje uljnih mirisa ili gelova. Oni također mogu blokirati pore i nadražiti kožu te izazvati upale. Koristi blagi šampon i regenerator. Masna kosa dodatno može iziritirati kožu lica i pogoršati situaciju s prištićima. Imaš dugu kosu? Neka je odmaknuta od lica.

I za kraj: obavezno posjeti dermatologa ako koristiš neki preparat oko dva mjeseca i ne primijetiš nikakav napredak kako bi ti propisao odgovarajuću terapiju. I nikako ne uzimaj lijekove na svoju ruku.