top izbor

Zdrava i lijepa koža: Ovih pet namirnica osigurava blistav izgled kože i tijekom zimskih mjeseci

20.11.2021 u 21:16

Bionic
Reading

Prirodno blistava, sjajna i zdrava koža najljepši je ukras lica i šminka je teško može nadomjestiti. I dok je za toplijeg dijela godine često ujednačen i besprijekoran, u zimu i jesen ten postaje znatno bljeđi, a nepravilnosti vidljivije. No uravnotežena prehrana može odigrati ključnu ulogu u sprečavanju toga

Zatvoreni i grijani prostori, hladan zrak vani te kape i kapuljače u hladnijem dijelu godine pogubno djeluju na izgled kože. Razne kreme i serumi mogu pružiti lijek, a dobar make-up može sakriti nepravilnosti, no jeste li znali da možete osigurati prirodan sjaj kože iznutra? Naime namirnice koje konzumiramo imaju izravan utjecaj na izgled kože, a ovih pet pomoći će zadržati njezinu blistavost i tijekom zimskih mjeseci. Osim hrane, iznimno je važno piti dovoljno tekućine. Naime što više tekućine tijelo prima, to bolje funkcioniraju organi, ali i ljepše izgledaju.

Avokado

Hranjive tvari u avokadu osiguravaju blistavu kožu, a masti koje sadrži podržavaju opskrbu vlagom. Osim toga, ovo kremasto zeleno voće djeluje protiv starenja kako iznutra, tako i izvana. Avokado sadrži vitamine C i E, a oni pomažu u zaštiti kože od oksidativnih oštećenja, dok vitamin C pomaže i u stvaranju kolagena.

Putar tikva

Uz vitamine A i C, putar (butternut) tikva blagotvorno djeluje na kožu čineći je blistavom i njegovanom. Osim toga, hranjive tvari koje sadrži podupiru obnavljanje stanica. Vitamin C djeluje protuupalno, a ova namirnica općenito je bogata magnezijem, mineralom koji jača imunološki sustav i štiti srce.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima izvrsna hidrirajuća svojstva. Također predstavlja jednostavan način hranjenja kože antioksidantima koji sprječavaju njezino starenje. Borovnice i acai bobice bogate su vlaknima i vitaminom A, a oni pomažu u normalizaciji razine ulja u koži.

Orasi

Popularni orašasti plodovi sadrže esencijalne masne kiseline, poput omega 3, a one hidriraju i zaglađuju kožu. Orah je također izvrstan izvor cinka, minerala koji djeluje kao zaštitna barijera i pomaže u smanjenju upalnih procesa. Sadrži biotin, koji se naziva i vitamin H, a važan je za blistavu kožu, sjajnu kosu i jake nokte.

Prokulice

Doduše, prokulice nisu za svakoga, ali su nevjerojatno zdrave i čine kožu sjajnom. Budući da su bogate vitaminom C, pomažu u jačanju imunološkog sustava i omogućuju blistav izgled kože. Vitamin C također potiče proizvodnju kolagena koji sprečava pojavu bora. Prokulice su biljni izvor željeza, kalcija, kalija i fosfora – svih hranjivih tvari i minerala koji doprinose dobrom zdravlju kože.