SAVRŠENI POMOĆNIK

Zbogom prašini: Pronašli smo savršen način na koji očistiti dom - i to dok odmaramo

07.05.2019 u 07:00

Bionic
Reading

Priznajte, koliko ste samo puta maštali da vas, kada dođete kući s napornog dana na poslu, dočeka čisti pod, bez prašine, dlaka vaših kućnih ljubimaca...Ono što je do sada bilo rezervirano tek za sanjarenje, novom serijom iRobot usisavača postalo je stvarnost. Osim što ga možete aktivirati putem aplikacije, dok ste još na poslu, Roomba će očistiti prostorije koje želite, a potom i isprazniti usisano. Kako doista radi u stvarnom životu, u obitelji s dvoje djece i jednim psom, koje su joj prednosti i ima li uopće nedostataka, iz prve je ruke doznala novinarka tportala

Iskreno, kada sam čula da je na hrvatsko tržište stigla nova premium i serija iRobota, robotskih usisavača, nisam previše toj informaciji pridavala pažnje, prvenstveno jer sam bila uvjerena kako nema tog robota koji može bolje usisati naš dom od - mog supruga. Što se toga tiče, on je doista perfekcionist, stoga mu pokušavam čim češće 'uvaliti' dio koji se zove usisavanje.

Kada je u redakciju stigao upit za recenziju iRobota, urednica je bila uvjerena da sam idealan kandidat, a kako i ne bi bila kada imam dvoje djece - Stariju koja je ove jeseni krenula u prvi razred i Mlađu, skoro pa petogodišnjakinju prepunu energije - a svemu nije odmogla ni naša 12 godina stara Bokserica.

  • +2
ROOMBA Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Priznat ću vam, tek kada su me ‘bacili u vatru’ i rekli da ću ga recenzirati, krenula sam u istraživanje, ponajviše jer sam sada postala poprilično znatiželjna. Inače, u našem domu, upravo sam ja opsjednuta raznim pomagalima i aparatima. Neću ni reći ovako javno koliko ih posjedujem. Dakle, doista sam zbog toga savršeni kandidat za isprobavanje novog stroja.

Kod kuće nisam nikome ništa govorila jer željela sam postići efekt iznenađenja….i uspjela sam! Kada mi je robotski usisavač dostavljen, napomenuto mi je kako se Roomba ne mora kao njezini prethodnici prvotno napuniti, već može odmah u akciju. Potrebno je tek postaviti bazu, upaliti Roombu i ona kreće u ples. Iskreno, malo sam bila i u strahu od tog čuda, unatoč tome što su mi rekli da ne može biti jednostavniji nego što je. I doista se pokazao takvim.

Čekala sam da cure budu kod kuće, da stignu iz škole, odnosno vrtića. Započele su sa igrom, a ja sam upalila usisavač. Na prvi zvuk Mlađa je dotrčala do hodnika, gdje je Roomba prvo započela proces čišćenja, stala kao ukopana i počela s uzvicima oduševljenja: ‘Woooooow! Wooooooooooow! Šta je to?’, rekla je i brzinski otrčala po sestru.

Revolucija među robotskim usisavačima

Nova, premium i serija Roombe stigla je napokon i na hrvatsko tržište i unijela pravu revoluciju među robotskim usisavačima. Ono zbog čega je izazvala senzaciju ponajviše je niz novih funkcija, do sada neviđenih u robotskoj industriji. 

Prva uključuje bazu za automatsko pražnjenje spremnika, koja će vas trajno osloboditi od čišćenja, čineći vaše iskustvo usisavanja bezbrižnijim nego ikad. CleanBase baza prava je inovacija, jer nakon što odradi posao, Roomba vraća se do svoje baze koja uz pomoć svoje moćne usisne funkcije prazni Roombin spremnik, točnije čak 30 spremnika prljavštine.

Premium i serija može se pohvaliti i tehnologijom pametnog mapiranja prostora, što bi jednostavnim rječnikom značilo da nova Roomba pamti plan vašeg doma i čisti po prostoriji koju odredite, a sve možete pokrenuti klikom u aplikaciji HOME na vašem pametnom telefonu. Osim što pamti prostorije, moguće ih je i imenovati te potom Roombi zapovijediti koju prostoriju da počisti.

I dok se ostali robotski usisavači oslanjaju na svoju bazu kao početnu točku, Roomba odakle god da krene može prepoznati svaku točku vašeg doma i orijentirati se u prostoru. Uz sve to ima mogućnost pohrane do 10 različitih planova vašeg doma.

Nisu mogle vjerovati da neko malo okruglo čudo brzinski prolazi hodnikom i čisti. Odmah su došle na ideju da pobacaju štapiće za grickanje po podu, a naravno da se Mlađa dosjetila kako bi ih mogla i zgaziti, a sve u cilju kako bi na podu bilo što više mrvica i više zadataka za Roombu.

Nakon što je završila hodnik, Roomba se ‘preselila’ u prostor u kojem se nalaze dnevni boravak, blagavaonica i kuhinja i nastavio sa svojim predviđenim radom klizeći lagano s jedne strane na drugu. Tek kada bi naišao na neku od prepreka lagano bi se okrenuo i otišao u drugom smjeru.

Kada je sve bilo usisano, Roomba je krenula ‘svojoj kući’, prema CleanBaseu gdje je započela proces punjenja. Prije toga pokrenulo se automatsko pražnjenje spremnika jakim usisom u posebnu papirnatu vrećicu, koje sprema čak 30 spremnika prljavštine, što dodatno olakšava cijeli proces.

Ono što me posebno iznenadilo je i to što zahvaljujući novoj tehnologiji Smart Mapping pamti raspored doma, bilo da se radi o kuhinji, dnevnom boravku ili spavaćoj sobi na prvom katu, te se upravo zahvaljujući tome posebno prilagođava svakoj prostoriji. Koliko je pametan govori i da sam određuje vrijeme čišćenja, ovisno o prostoriji koju je zapamtio, a sve se može kontrolirati, kada se registrirate, i putem aplikacije na pametnom telefonu.

A sada ono što sve najviše zanima…rezultati… Moram priznati da su moje sve sumnje pale u vodu nakon što Roomba obavila svoje prvo čišćenje. Ono što je najveći problem u našem domu, osim mrvica hrane kojih vječito ima svugdje po podu jer šefice, kada mame nema doma, iskoriste priliku i uvjere dedu da smiju jesti i na tepihu, kratke su i oštre tamne dlake naše Bokserice. S time muku mučimo 12 godina, jer doista nema mjesta gdje se ne nalaze, unatoč konstantnim usisavanjima i čišćenjima.

Zapravo se Roomba nije svidjela jedino njoj, jer je valjda imala osjećaj da ju to nešto crno i okruglo, što se nevjerojatnom brzinom kreće po podu, konstantno napada, pa nije propustila priliku da se pošteno izlaje na nju. No, nju se najmanje pita u cijeloj ovoj priči.

Sa svime sam itekako zadovoljna, a prošla je i dijelove oko radijatora gdje se u ovim mjesecima, kada grijanje još uvijek radi, skuplja najviše mucica. Uz pomoć četkica koje se konstantno vrte, dohvatila ih je sve i usisala, a Starija je ponosno ustanovila: ’Sada napokon ne moramo više sami čistiti!’

Ono što me najviše oduševilo činjenica je da sam je palila ujutro, taman prije negoli smo se svi raštrkali - suprug i ja na posao, Starija u školu, Mlađa u vrtić, te je ona obavila sav posao dok nas nije bilo. Ne moram vam ni reći koliko je olakšanje doći kući nakon posla i moći sjesti i odmoriti, a ne se odmah uhvatiti usisavača da se kuća dovede u kakav-takav red nakon što su cure s dedom imale po tko zna koji po redu tulum tog dana. Sve je bilo savršeno usisano, bez dlaka i mrvica.

Zadovoljan svime je i suprug, jer nakon što je vidio performanse i sve ostale tehnikalije, koje su svakom muškarcu vjerojatno najvažnije, usputno je dodao kako bi mogao, budući da nam se približava okrugla godišnjica braka, umjesto putovanja priuštiti upravo novu Roombu, jer sretna i zadovoljna žena znači da i on ima prijeko potreban mir :) Ne mislite li tako?

roomba

Temeljito čišćenje s 3 faze

Zahvaljujući trofaznom sustavu čišćenja, prljavštinu i prašinu nemoguće je izbjeći, a posebno dizajnirana četka za čišćenje rubova, dvojne četke za čišćenje više površina i snažan usis učinit će da iz vašeg doma nestane i najsitnija čestica, što na sagovima, što na tvrdim površinama.

Četka za čišćenje rubova dizajnirana je pod kutem od 27 stupnjeva kako bi lakše pomakla ostatke od rubova i 'prebacila' ih na put kojim će proći da ih usisa. 

Dvojne četke za čišćenje više površina rade na principu da jedna četka odvaja i pomiče prljavštinu, dok se druga kreće u suprotnome smjeru te je izvlači i uvlači u spremnik

Snažan usis s do 10 puta više snage za izvlačenje tvrdokorne prljavštine, ostataka i dlaka kućnih ljubimaca očistiti će vaš dom neviđenom brzinom, a može, bez punjenja, odraditi do 75 minuta. Kada joj je baterija pri kraju, Roomba sama odlazi do svoje CleanBase gdje počinje proces automatskog punjenja, ali i pražnjenja spremnika, koji je periv, a zahvaljujući tehnologiji uz pomoć Dirt Detecta otkriva prljavštinu.

Spajanjem putem Wi-Fija možete njome upravljati putem HOME aplikacije, programirati čišćenje, a kompatibilna je i s Google Assistantom i Alexom.

Roomba ima i filtar visoke učinkovitosti, radi izvještaj i mapu očišćenog prostora, kao i izvještaj o čišćenju s prikazom pokrivenosti. Nakon što se napuni, ukoliko nije završila proces čišćenja, nastavlja gdje je stala.

Novu i seriju robotskih usisivača možete kupiti na maloprodajnim mjestima iRobot Hrvatska, Elipso, Harvey Norman i Svijet Medija, a više o i seriji i ostalim robotskim usisivačima iRobot na web stranici iRobot Hrvatska www.irobot.hr.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Eurorobot distribucijom kućanskih uređaja te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.