POD NOŽ ZBOG MODE

Zbog tijesnih cipela žene smanjuju stopala

28.07.2010 u 17:09

Bionic
Reading

Trend vrtoglavih potpetica i obožavanja ekstravagantnih štikli koji je pokrenula kultna serija 'Seks i grad' sve više uzima danak. Kako bi ugurale noge u tijesne dizajnerske cipele, žene se podvrgavaju skupim operacijama

Sve je već broj žena koje zbog želje da nose ekstravagantne štikle u stilu Carrie Bradshaw iz 'Seksa i grada' odlaze na komplicirane ortopedske zahvate uljepšavanja stopala. Ljubiteljice visokih peta nerijetko su prisiljene podvrgnuti se operaciji kako bi uklonile neugodne izrasline na kosti stopala na korijenu prstiju ili pak kako bi rasplele prste koji su se zbog pretijesnih cipela deformirali.

Osim toga, sve je veći broj žena zainteresiran za zahvat kojim se podebljavaju 'jastučići' na tabanima kako bi im bilo što podnošljivije cijeli dan ili noć stajati na visokoj peti, zbog čega je osobito opterećen prednji dio stopala. U slučaju tog zahvata operativnim se putem masnoća iz predjela abdomena premješta na kritične točke na tabanima.

Klinika Beverly Hills Aesthetic Foot Surgery nudi takve zahvate uljepšavanja stopala i bilježi sve veći interes ne samo glumačkih zvijezda, već i običnih žena. Među ostalim, u porastu je i broj zahtjeva za operacijama produživanja, skraćivanja i ravnanja nožnih prstiju koji nezgodno vire preko tankih remenčića trendi sandala.

'Nerealno je očekivati da će žene prestati nositi visoke pete, zato sam i osmislio zahvate koji će im to omogućiti bez previše muke', rekao je za Wall Street Journal osnivač klinike Ali Sadrieh. Posao cvjeta unatoč upozorenjima ortopeda da su takvi zahvati poželjni isključivo zbog medicinskih razloga.