JAČI SPOL

Zašto muškarci više pate od gripe?

26.11.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Muškarci će rjeđe priznati da su bolesni, ali kad se razbole, odmah će leći u krevet i očekivati da ih se njeguje. Znanstvenici tvrde da ne postoji 'muška gripa', ali da muškarci i žene drugačije percipiraju bolest

Žene često optužuju muškarce da pretjeruju kad se razbole od gripe, ali nova studija pokazuje da su žene te koje češće priznaju da su bolesne, piše Daily Mail.

Flusurvey, istraživanje koje je prošle zime provela London School of Hygiene and Tropical Medicine L, pokazalo je da će žene u 16 posto slučajeva češće reći da su bolesne te da su i u stvarnosti izložene većem riziku da se razbole od gripe.

Ta je vjerojatnost posljedica činjenice da provode više vremena s djecom. 'Najveći faktor rizika je imati dijete mlađe od 18 godina, zbog čega su žene u većoj opasnosti od gripe', izjavila je za BBC voditeljica projekta, dr. Alma Adler. Osobe s djecom prijavile su 14 posto više simptoma sličnih gripi u usporedbi s onima koje nemaju djecu. Dr. Adler je dodala da još nisu pronašli nikakve dokaze o 'muškoj gripi'.

Flusurvey će se u Velikoj Britaniji provesti i ove zime, a želeći prikupiti više informacija o psihologiji bolesti projekt bilježi kako ljudi opisuju osjećaje kada pate od gripe.

Ipak, znanstvena se debata nastavlja. Ne postoje dokazi o muškoj gripi i ne postoji osnova po kojoj bi se tvrdilo da muškarci i žene doživljavaju drugačije simptome. 'Svaki virus gripe je drugačiji, a to ovisi o soju. Ne znamo unaprijed kako će neki soj utjecati na ljude', objašnjava dr. Douglas Fleming s Royal Collegea.

'Različiti virusi drugačije utječu na muškarce, žene i djecu.' No John Oxford, profesor virologije sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, tvrdi da se percepcija muške gripe može objasniti razlikama u ponašanju.

'Znamo da žene različito reagiraju na infekcije i one su općenito osjetljivije na svoje zdravlje. Dakle postoje razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju bolesti. Muškarci će rjeđe i teže priznati da su bolesni, ali kad se razbole, misle da će umrijeti, tako da odmah odlaze u krevet i očekuju da će se žene brinuti o njima.'