BITNA JE VAGA, ALI I SAT

Zašto je važno što ranije ručati?

31.01.2013 u 11:06

Bionic
Reading

I nova istraživanja dokazuju da nije važno samo što, nego i kada jedete. Što više odgađate glavni dnevni obrok, smanjujete šanse za vitkiji stas

Želite skinuti pokoju kilu? Gledajte na sat. To je zaključak novog istraživanja koje ukazuje na to da vrijeme kada jedete značajno utječe na gubitak kilograma. Engleski i Španjolski znanstvenici udruženim su snagama utvrdili da oni koji jedu ranije imaju veće šanse da im dijeta uspije.

Istraživanje su provodili u Španjolskoj, gdje je (kao i kod nas) ručak glavni obrok. Pažljivo su odabrali 420 ispitanika – svi su imali višak kilograma, otprilike jednak unos kalorija i slične navike spavanja. Podijelili su ih u dvije grupe: one koji su odlučili jesti prije 15 sati, i one koji su odabrali kasnije obroke. Nakon 20 tjedana, usporedili su težinu pripadnika obiju grupa i utvrdili da su oni, koji su jeli kasnije, manje smršavjeli, prenosi Huffington Post. Ne samo manje, nego su i sporije gubili kilograme.

Slična ranija istraživanja već su pokazivala da je kasno jedenje povezano s većom tjelesnom masom. Tako je istraživanje iz 2011. pokazalo da noćne ptice u pravilu imaju više kilograma i lošije prehrambene navike, od normalnih spavača. Koji je tomu razlog? Dok oni koji slabo spavaju unose otprilike jednak broj kalorija, razlika nastaje u činjenici da jedu kasnije (oko 825 kalorija za večeru, a 'normalni' spavači jedu oko 630).

Španjolsko istraživanje također je pokazalo i to da vrijeme i sadržaj ostalih obroka nemaju znatnijeg učinka na gubitak težine. Pokazalo se da oni koji ručaju kasno često jedu manje za doručak ili ga posve preskaču. To je dodatno potvrdilo i drugo saznanje: preskakanje ili reduciranje doručka povezano je s jedenjem većih kalorijskih vrijednosti kasnije u danu što, naravno, vodi većoj težini.

Zaključak? Nije samo važno što, nego i kada jedete.