NEPOPULARNA TEMA

Zašto je važno s partnerom razgovarati o novcu

26.01.2014 u 08:36

Bionic
Reading

Prije nego što uplovite u bračnu luku, obavezno porazgovarajte sa svojim partnerom o financijama. Ako to ne učinite, kasnije biste mogli imati velikih problema

Znate li da se većina svađa u braku vrti oko novca i ostalih stvari povezanih s novcem? Ako ste u braku, vjerojatno ste potvrdno odgovorili na ovo pitanje. No stručnjaci kažu da bi se ove svađe mogle izbjeći kada bi partneri prije stupanja u brak sjeli i otvoreno razgovarali o financijama. Zanimljivo je kako su financije još tabu tema i većina ljudi će radije razgovarati o bilo čemu drugome, ali ne o novcu. Pogrešno! Evo što stručnjaci savjetuju ljudima koji planiraju ući u brak – svakako razgovarajte o sljedećim pitanjima!

1.Koja su vaša uvjerenja novcu? Primjerice, vjerujete li da je novac lako ili teško zaraditi? Vjerujete li da ga je moguće zadržati, ali i povećati prihode?

2.Kakve navike s novcem imate? Primjerice, ostavljate li 10 do 20 posto svojih prihoda na štednju, a ostalo trošite kao milijunaši? Ili možda uopće ne štedite i trošite dokle imate?

3.Cijenite li financijsku slobodu i jeste li donijeli odluku da želite postati financijski neovisni? Financijska sloboda podrazumijeva da imate dovoljno ušteđevine koja vam omogućava bezbrižan život u smislu da ne morate strahovati da ćete umrijeti od gladi ako dobijete otkaz.

4.Imate li napisan plan za financijsku slobodu? Ovo je nešto što bi partneri zajednički trebali napraviti. Trebaju odlučiti u što će investirati, kako će štedjeti, hoće li pronaći dodatne izvore prihoda…

5.Kada postignete financijsku slobodu, kako ćete provoditi vrijeme? I opet, partneri se moraju dogovoriti. Hoće li i dalje raditi nešto što vole? Ili će možda volontirati? Važno je da vizija bude zajednička.