IDEMO NA PIVO!

Zašto je važno imati odgovarajuću čašu za pivo?

16.05.2012 u 10:02

Bionic
Reading

O ljepoti ispijanja piva iz čaše svjedoče pet tisuća godina stari prikazi na sumerskim glinenim pečatima. No, istinski užitak pijenja piva uvelike ovisi o pravoj čaši jer znalci znaju da svako pivo svoju čašu ima

Svaki pravi pivoljubac pažljivo čuva svoju pivsku čašu, koju koristi samo i isključivo za ispijanje svog omiljenog piva. Možda zvuči čudno, no ako svoju pivsku čašu koristite i za druga pića, tragovi masnoće koji na njoj ostanu dovode do gubitka dragocjene pjene. Osim toga, iskustvo pijenja piva uključuje sva osjetila, od njegove boje koja se nazire kroz staklo pivske čaše do mirisa i okusa koji uvelike ovisi o njenom obliku.

Kao i kod vina, različite vrste piva zahtijevaju vlastiti oblik čaše. Direktor sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare dr. sc. Zvonimir Nemet predlaže mali eksperiment: 'Pokušajte uliti isto pivo u ravnu čašu i u vinsku čašu i njuhom osjetiti razliku. Naravno da će se osjetiti razlika, a to je izravno povezano s udjelom aromatskih komponenti koje prelaze u plinovitu fazu s veće površine. Tako, primjerice, snažna samostanska piva punog okusa bolje dolaze do izražaja u širokim čašama u obliku kaleža koje omogućavaju njihovom aromatičnom profilu da prelazi u plinovitu fazu s veće površine. S druge strane, visoke i ravne čaše cilindričnog oblika obično su rezervirane za piva čišćeg okusa.'

Prve vrste piva još u pretpovijesna vremena pila su se iz šalica, vrčeva od gline ili drveta, koje su kasnije zamijenile čaše u bezbroj varijacija, ovisno o vrsti piva koje se iz njih pije. Tako su neki elementi pivskih čaša ostali do danas prepoznatljivim simbolima pivske kulture.

'Poznate su i danas pivske čaše s poklopcima, koje su ostatak povijesnog nasljeđa jer je u prošlosti bila gotovo nužna zaštita od muha koje su se rojile u gostionicama i pivnicama. Takve čaše kao dio servisa za pivo kasnije su postali znak prestiža i želje za iskazivanjem bogatstva građanskog društva', pojašnjava viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt Sandra Kandučar Trojan.

Kakvo bi to uživanje u pivu bilo bez nezaobilazne pivske zdravice? Kucanje čašom o čašu postoji još od prvih piva i čaša iz kojih se ispijalo. 'Zdravice prije ispijanja piva nasljeđe su pradavnog vjerovanja u njegova čarobna svojstva. Podizanje čaše da bismo nekome poželjeli dobro zdravlje, skladan brak ili uspješan završetak projekta suvremena je verzija vjerovanja da alkohol može prizvati natprirodne sile', objašnjava povjesničarka Mirela Hutinec.


Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava od 11. svibnja do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.