ČESTA PREPREKA

Zašto je odnos svekrve i snahe tako težak?

27.05.2013 u 10:04

Bionic
Reading

Ako je za suditi prema brojnim holivudskim filmovima, odnos supruge i svekrve prepun je napetosti i uznemirenosti jer se obje žene, na različite načine, natječu za pažnju jednoga muškaraca

Prema istraživanju doktorice komunikacija Sylvie L. Mikucki-Enyart sa Sveučilišta Wisconsin-Stevens Point, majke su puno više zabrinute kada u brak ulazi njihov sin nego kćer. No tu napetost osjećaju i novopečene supruge, pa tako rezultati istraživanja pokazuju kako mladenke osjećaju nesigurnost po pitanju odnosa sa svekrvom, boje se hoće li ona svome sinu ružno govoriti o njoj ili se pak previše miješati u njihov bračni život, prenosi Daily Mail

Na sličan način je i studija iz 2008. godine, koju je provela Terri Apter, psihologinja sa Sveučilišta Cambridge, pokazala kako 60 posto žena osjeća uznemirenost u odnosu sa suprugovom majkom, dok svega 15 posto muškaraca to isto osjeća u odnosu sa svojom punicom.

U istraživanju doktorica Sylvie L. Mikucki-Enyart ispitala je 89 majki te ih zamolila da otkriju svoje najveće brige po pitanju svojih sinova. Rezultati su pokazali kako se majke najviše brinu za opće stanje svojih sinova, da ih nakon vjenčanja više neće posjećivati i da će ih nove supruge promijeniti.

Osim toga, majke se također brinu da njihova snaha loše kuha, da njihovi sinovi nisu sretni sa svojom odabranicom ili pak da će im sinovi postati manje odani zbog nove žene u svom životu.

Prema riječima doktorice Mikucki-Enyart, inherentne konkurentne osjećaje između snahe i svekrve objašnjava i činjenica da se u osnovi obje žene natječu za pažnju jednoga muškarca. Osim toga, svekrva i snaha mogu imati ukočen odnos i zbog razloga što ne znaju kako da se ponašaju jedna prema drugoj. No takav stresan odnos ne uzima danak samo po pitanju žena, već i muškaraca.

To je zato što, kako kaže doktorica Mikucki-Enyart, kada se njegova majka i supruga svađaju, muškarcu instinkt govori neka se 'sakrije'. No, kako napominje Mikucki-Enyart, muškarac bi trebao biti taj koji posreduje u odnosu između svoje žene i majke te bi trebao svoju suprugu staviti na prvo mjesto i to svima dati do znanja.

S druge strane, savjetuje Mikucki-Enyart, supruga bi trebala minimalizirati negativne osjećaje te svekrvu uključiti u obiteljska događanja. Jedan od načina je redovito organizirati obiteljske večere ili joj pak poslati fotografije unuka.