MANJI RIZIK OD KARCINOMA

Zašto je marinirano meso zdravije?

  • Autor: Agencija Vlm
  • Zadnja izmjena 28.03.2011 09:58
  • Objavljeno 28.03.2011 u 09:58
marinirano meso

marinirano meso

Izvor: Corbis / Autor: Conroy, Stephen

Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik, upozoravaju stručnjaci

Meso pripremljeno za roštiljanje i pečenje u mikrovalnoj pećnici manje je loše za zdravlje, a čak može smanjiti rizik od raka. Nadu donosi prof. Scott Smith sa Sveučilišta Kansas, a oduševit će ljubitelje mesa.

Prema riječima stručnjaka, upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik. Istraživači su ispitali različite vrste namirnica: svinjetinu, puretinu, govedinu, piletinu i papriku kako bi mogli pratiti i ocjenjivati količinu kancerogene tvari HCA (heterociklički amin) koja je odgovorna za pojavu raka dojke, debelog crijeva i želuca.

Kobasice i slanina te paprika pripremljeni u mikrovalnoj pokazali su manje vrijednosti HCA od onih klasično pripremljenih. Dakle, prvo marinirajte pa onda pecite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi