ZA KVALITETNU VEZU

Zašto je dobro željeti vrijeme za sebe

20.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako ste ludo zaljubljeni i jedva čekate da opet ugledate ljubljenog, morate ponekad misliti i na sebe i raditi stvari koje se tiču samo vas

Zapravo je sasvim prirodno da želite vrijeme samo za sebe, piše Jessica Padykula za Canadianliving.com. Razloge zašto je dobro i bitno da svaki partner ima svoje vrijeme nabrojala je Tina B. Tessina, autorica nekoliko knjiga o odnosima i vezama.

Imati vlastite hobije i aktivnosti koje ne uključuju partnera važne su i za kvalitetu veze. Odvojenost osvježava i stvara pozitivnu energiju jer će vam partner po malo nedostajati dok ste, primjerice, na tečaju keramike. Osim toga, ako ste stalno zajedno, počinju vas nervirati sitnice i propuštate dobre stvari.

Želja za slobodnim vremenom ne znači da je veza u krizi ili da nešto ne valja. Svi imamo urođenu želju za povezanošću s drugima i želju da ponekad budemo sami ili radimo nešto drugo.

'U dugim vezama osobe mijenjaju jedna drugu i granice se brišu. Tako se često dogodi da osoba više ne zna tko je i što voli, a to može biti frustrirajuće', objasnila je Tessina. Dodaje da je upravo zato potrebno da partneri imaju svoje vrijeme i razvijaju svoju osobnost. Ta se pogreška često događa ženama jer su previše fokusirane na bliske ljude i zaborave na svoje potrebe.

Ne postoji prava količina vremena koja je nekome potrebna da bude zadovoljan jer je to vrlo individualno.

Nađite se s prijateljicama i nadoknadite propušteno
Kako organizirati slobodno vrijeme

Ako se inače ne bavite redovito sportom ili nekim drugim aktivnostima, već s vremena na vrijeme popijete tek kavu s prijateljicama, znajte da ima puno stvari koje možete raditi sami. Za početak možete koji put otići u kafić i čitati, posjetiti muzej, otići u kino. Ako to spojite s odlaskom na masažu ili nekim drugim tretmanom koji želite, sigurno ćete se osjećati bolje i imati više samopouzdanja, a s partnerom ćete imati neke nove teme za razgovor.

Tessina je primjerice za sebe odredila četvrtak kao dan kada ima svoje vrijeme i tada pliva, vježba ili ide na ručak sama. Ističe da je puno puta odbila čak i prijateljice jer voli ručati sama.

A što kaže druga strana?

Problemi se najčešće javljaju ako partner smatra da nema potrebe za vremenom za sebe te to povezuje s poteškoćama u vezi. No dužim razgovorom i uvijek dobrodošlim kompromisom oba partnera mogu biti zadovoljna konačnim dogovorom.

Kako se dogovoriti oko podjele vremena i obaveza

• Ako vaš partner treba više vremena za sebe nego vi, organizirajte to vrijeme tako da neki drugi dan odete s prijateljima van, na vježbanje ili primjerice ostanete kod kuće i kvalitetno provedete vrijeme sa svojom djecom.

• Partner voli malo više diskutirati o vezi, ali vi nekako ne mislite da je potrebno toliko rasprave oko svake teme. Dogovorite dan kada imate najmanje obaveza da se možete posvetiti razgovoru i raspraviti sve što bi htjeli.

• Mnogobrojna obitelj s jedne strane može zadavati puno muke. Ukoliko partner ne voli provoditi previše vremena s vašom obitelji jer mu je nelagodno jednostavno ih koji put posjetite sami.

U svakom slučaju, potrebno je shvatiti da su osobe u vezi individue s drukčijim željama i potrebama koje treba prihvatiti i dogovorom postići da nijedna strana zbog toga ne pati.