UŽI STRUK, DULJI ŽIVOT

Zašto je dobro imati kruškoliki oblik tijela

14.05.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Napokon nešto što može izvući osmijeh na lice žena s većom stražnjicom: istraživanja pokazuju da žive dulje od žena čija forma tijela izgleda poput jabuke. Naime, znanstvenici tvrde da su ključne masne naslage koje se gomilaju oko struka te da prognoziraju ozbiljne bolesti popust srčanih problema i dijabetesa

Istraživanja su pokazala da žene kruškolika oblika tijela koje karakteriziraju uzak struk i jača stražnjica, poput Kate Winslet i Christine Hendricks, imaju dulji životni vijek od osoba čije tijelo ima formu jabuke i karakteriziraju ih masne naslage oko struka.

Brojke su daleko od trivijalnih. Statistike kažu da 30-godišnja žena koja ima savršen oblik kruške može živjeti i do devet i pol godina dulje od žena jabukolika tijela. Projekcije za muškarce još su gore: statističke prognoze tvrde da će 30-godišnji muškarac s velikim pivskim trbuhom umrijeti gotovo 17 godina prije nego muškarac ravna trbuha, objavljeno je na Europskom kongresu o pretilosti u Liverpoolu.

Nije samo masnoća tihi ubojica, nego je ključna činjenica da se masne naslage nalaze oko struka. Iako je puno toga skriveno od pogleda, masnoća je omotana oko organa i proizvodi hormone i druge tvari koje podižu krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi.

Rezultat je povećan rizik od velikog broja zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetesa i moždanog udara. Liječnici uglavnom koriste indeks tjelesne mase ili BMI, matematičku formulu koja se temelji na težini i visini. Međutim, indeks tjelesne mase ne pokazuje razliku između mišića i masnoća što znači da su i neki sportaši klasificirani kao pretili.

Dr. Margaret Ashwell, koja je prezentirala studiju, zagovara mjerenje struka u odnosu na visinu. Kao opće pravilo trebali bismo obujam struka držati ispod polovice naše visine, što znači da bi omjer struka i visine trebao biti 0,5 ili manji.

Sve više od tog omjera znači da vaš oblik tijela poprima oblik jabuke. Analizirajući 20-godišnje podatke mjerenja gotovo 3.000 muškaraca i žena iz Velike Britanije, dr. Ashwell tvrdi da je omjer struk - visina bolji pokazatelj životnog vijeka od indeksa tjelesne mase.

'Korištenjem omjera struka i visine dobivamo sliku masnoća smještenih na središnjem tijelu tijela, a to su uglavnom loše masnoće', kaže dr. Ashwell.

Dodala je da je muškarci i žene ne bi trebali očajavati, jer se masnoća oko struka obično prva gubi zdravom prehranom, piše Mail Online.