STRES I PREHRANA

Zašto akne muče i žene u odrasloj dobi?

05.07.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Akne su nekada bile karakteristične za tinejdžerske godine, ali danas to više nije slučaj. Naime, uočeno je da sve veći broj žena i u odrasloj dobi ima problema s prištićima

Sve veći broj žena u dobi od 26 do 44 godine traži pomoć dermatologa zbog problema s aknama. Nekada to nije bio slučaj i akne su nestajale kako su prolazile tinejdžerske godine. Međutim, danas stres, loša prehrana i čak previše tjelovježbe ostavljaju posljedice na koži.

Glavni uzrok akni je pretjerana osjetljivost na muški hormon testosteron, zbog čega se koža više masti, a to rezultira prištićima. I prije su žene bile sklone prištićima u odrasloj dobi, ali to bi se najčešće događalo za vrijeme menstruacije, trudnoće ili menopauze. Danas su, nažalost, prištići prisutni većinu vremena.

Današnji stil života uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a posljedica je nečsita koža koja pati i žene u četrdesetima. Najveći uzročnik je stres, a potom slijedi nezdrava prehrana. Kako su pokazala istraživanja, ni teretane nisu prijatelj kože. Naime, zbog znoja i raznih mikororganizama kožu lica prekriju akne.