EDUKACIJA DJECE

Započela nova sezona projekta Vrtim Zdravi Film

17.10.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Stručnim skupom profesora tjelesne i zdravstvene kulture iz 43 osnovne škole iz cijele Hrvatske započela je nova sezona projekta 'Vrtim Zdravi Film'

Projekt kojem je cilj educirati osnovnoškolce o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelsenom aktivnošću, ove školske godine obuhvatiti će više od 2.600 učenika sedmih razreda, iz po dvije škole svake županije u Hrvatskoj te Grada Zagreba.

Edukativni materijali u ovoj sezoni prilagođeni su i temelje se na povratnim informacijama profesora koji su provodili edukaciju, kao i na rezultatima istraživanja o znanju, stavovima i navikama učenika koji su sudjelovali u projektu.

Prvi put se, u sklopu projekta, ovu tematiku mlađoj populaciji nastoji približiti i kroz nove medije. Za tu svrhu kreirano je osam kratkih videouradaka koji će biti dio edukacije, a koji kroz oči glavnog lika podučavaju sedmaše o temeljnim postulatima zdravog života.
Prva sezona projekta obuhvatila je sedam škola i 515 djece. Druga sezona (šk. god. 2012/2013.) projekta obuhvatila je više od 1800 učenika iz 24 škole te je projekt imao nacionalnu pokrivenost.

Tijekom obje sezone podršku projektu dali su vrhunski hrvatski sportaši: Zoran Primorac, Filip Ude, David Šain, Martina Zubčić, Snježana Pejčić, Ivan Horvat, Aleksej Puninski, Ana Herceg i Gordan Kožulj.

U trećoj sezoni (šk. god. 2013/2014.) projekt će se provoditi u 43 škole iz 21 županije RH. Partner projekta, Hrvatski školski športski savez je, u dogovoru sa Županijskim školskim športskim savezima te Školskim športskim savezom Grada Zagreba, odabrao škole koje sudjeluju u projektu.

Učitelji koji provode Projekt su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, kemije ili biologije. Škole su dužne ishoditi suglasnost roditelja za sudjelovanje učenika u Projektu.

Provedba treće sezone projekta planirana je za razdoblje od 21. listopada do 20. prosinca 2013.

'Ponosni smo što smo već treću godinu za redom partneri tvrtke Nestle u provedbi projekta Vrtim Zdravi Film. Svake godine interes škola za sudjelovanje u projektu je sve veći. Drago nam je da ravnatelji i profesori tjelesne i zdravstvene kulture shvaćaju važnost svoje uloge u formiranju zdravih stavova djece od najranije dobi', izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza.

Sadržaj je i ove godine pripremila grupa nutricionista na čelu s doc. dr. sc. Darijom Vranešći Bender i uz pomoć Ines Jerčinović, prof. kineziologije. Tako je pored već postojećih modula 'Osnovne postavke pravilne prehrane', 'Planiranje prehrane' te 'Moje tijelo i hrana', kreiran i novi modul nazvan 'Kako poboljšati prehrambene navike', koji sadrži praktične primjene stečenih znanja.

Učitelji koji provode projekt u odabranim školama trebaju održati sva četiri predavanja, u svim odjeljenjima 7. razreda (predavanja će se održati svakom razrednom odjelu posebno). Predavanja trebaju trajati jedan školski sat i trebaju se održavati na satu razrednika ili u terminima izvan redovite nastave, koje će odrediti ravnatelj škole.

Svi materijali potrebni za provedbu projekta (prezentacije, brošure, edukativna igra, anketni upitnici, majice) osigurani su za sve sudionike projekta.

Završne svečanosti održat će se u četiri do pet gradova (naknadno će se odrediti gradovi) te će na njima sudjelovati svi sudionici projekta (učenici, učitelji, roditelji), ostali učenici i učitelji škole, sportaši te predstavnici lokalnih medija.

Učenike se potiče na izradu kratkih filmova na temu pravilne prehrane te promocije tjelesne aktivnost. Filmovi trebaju sadržavati svih sedam elemenata zdravog života, a njihovim emitiranjem osiguralo bi se uključivanje većeg broja učenika u Projekt. Filmovi bi se prikazivali u vrijeme školskih odmora, sati razrednika, natjecanja ili gledali na internetu. Učitelji dobivaju pisane upute s detaljnim objašnjenjima za izradu filmova. Na kraju provedbe Povjerenstvo za nagrađivanje dodjeljuje nagradu školi koja najbolje prenese poruke projekta.

'Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestle inicijative pod nazivom 'Healthy Kids' (Zdrava djeca) kojom je do sada obuhvaćeno više od 15,5 milijuna djece iz više od 65 zemalja diljem svijeta. Iznimno smo ponosni što ćemo u ovoj sezoni dostići brojku od pet tisuća osnovnoškolaca iz Hrvatske koji su imali koristi od projekta. Nadamo se da će i ostali predstavnici industrije prepoznati važnost ovog projekta te nam se priključiti u stvaranju pozitivnih navika djece diljem zemlje', izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju iz Nestle Adriatica.

Projekt je podržalo Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavoda za javno zdravstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje te se provodi u suradnji s Hrvatskim školskim športskim savezom. Sportski ambasadori projekta ove godine su proslavljeni plivač Gordan Kožulj i skijašica Nika Fleiss te mlade nade hrvatske košarke Dario Šarić i Marko Arapović.