1.000 KVADRATA U CENTRU

Zagreb konačno dobio muzej automobila!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 13:02
  • Objavljeno 29.06.2012 u 11:46
2

2

Izvor: Screenshot / Autor: cc

Nakon velike borbe organizacija Muzeja automobila Ferdinand Budicki uspjela se izboriti za prostor od 1.000 kvadratnih metara industrijske hale tvornice Pluto na Zavrtnici koja uključuje parkiralište te se nalazi svega tri i pol kilometra od centra grada. Dopis organizatora prenosimo u cijelosti

'Zagreb je jedna od malobrojnih europskih metropola koja nema svoj muzej automobila, dokumentarni film o povijesti automobilizma, a donedavno nije imala ni monografiju na temu najvažnijeg proizvoda u novijoj povijesti grada, koji je zauvijek promijenio društvene procese.

Cilj pokretanja Muzeja automobila Ferdinand Budicki je povezati cjelokupnu zagrebačku scenu starodobnih vozila oko zajedničkog cilja stvaranja jednog unikatnog prostora koji bi zbog svojih eksponata imao galerijsku i muzejsku vrijednost, ali bi ujedno bio i živi prostor s nizom popratnih dnevnih sadržaja.

Muzej automobila Ferdinand Budicki funkcionirao bi kao dnevno okupljalište velikog broja zagrebačkih klubova starodobnih automobila, motora i bicikala. Prema nekim procjenama, u Zagrebu je preko 1300 vlasnika starodobnih strojeva, koji nemaju adekvatan prostor.

Dosad je prikupljeno preko 2.000 fotografija iz povijesti automobilizma Zagreba i Hrvatske, od kojih 20 posto nikad dosad nisu viđene i koje se ne nalaze u vlasništvu nijedne gradske i državne institucije jer su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima. Prikupljeno je i 20 sati dokumentarnog filmskog materijala u razdoblju od 1909. do 1990. na temu razvoja zagrebačkog prometa.
Spomenuti materijal nedavno je tiskan u monografiji 'BEŠTE, LJUDI – IDE AUTO ( Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898.-1945.)'.

Osim navedenog u prostoru bi bilo moguće razgledati starodobne automobile, motore i bicikle (koji su se proizvodili na ovim prostorima) od kojih izdvajamo proizvode nekadašnje proizvode Tvornice motora Zagreb tzv. TMZ, a jedna od atrakcija bile bi i kabine Sljemenske žičare koje 2013. godine slave 50. rođendan i predstavljaju jedan od simbola grada Zagreba te vrijedan primjerak industrijske arhitekture. Žičare bi ujedno funkcionirale kao kino kabine u kojima bi se gledale projekcije filmova i fotografija.

Najvažnija zadaća Muzeja automobila F. Budicki bila bi prikupljanje građe iz povijesti automobilizma od 1898. do 1990. te njeno arhiviranje.

Konačni cilj Muzeja je revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi