morate ih probati

Zaboravite na dosadašnje liste: Ovo su najbolja jela Adventa u Zagrebu

23.12.2023 u 07:26

Bionic
Reading

Ne brinite, ovo nije još jedan gastro vodič za Advent u Zagrebu jer znamo da ste vjerojatno već pročitali brdo članaka na ovu temu. No, koje adventsko jelo osim što je ukusno, ujedno jest i toliko fotogenično da mora naći mjesto na vašim društvenim mrežama

Nakon što smo posjetili najfotogeničnije lokacije i izbrojali koliko kalorija je potrebno potrošiti za vrijeme ture po Adventu u Zagrebu, došli smo i do najomiljenijeg dijela, gastro adventuše. Ukusne kobasice, mekane fritule i kuhano vino koje grije siguran su izbor kod odabira jela na kućicama Adventa u Zagrebu, no nama se učinilo da je vrijeme ipak probati nešto malo drugačije… Za vrijeme blagdana uglavnom poželimo jesti domaću tradicionalnu kuhinju i taj dio možda najbolje da odradimo u vlastitoj kuhinji. Tko bolje od vas samih može napraviti sarme, mlince ili francusku? Umjesto klasičnih zimskih poslastica, odvažite se ovih blagdana, kao pripremu za ulazak u novu 2024. godinu, probati jela svijeta s pomakom.

SLANO - Shu Mai, 9 eura, Kućica Kiyomi by Vid Nikolić, Fooling Around

Kada govorimo o jelima azijske kuhinje, bilo bi nepravedno izostaviti Vida Nikolića, genijalca kojeg uskoro pratimo u jednom novom restoranskom pothvatu. U iščekivanju novog restorana Kiyomi, Nikolićevu kuhinju uživamo kušati na Fooling Around kod Esplanade. Nije nepoznato da je slavni chef prošao dodatnu edukaciju ljetos u kulinarskoj školi u Singapuru te nanovo proputovao Aziju kako bi nam približio dašak orijentalne kuhinje. Da se razumijemo, sva Nikolićeva jela su super fotogenična. No, naš odabir je pao na Dim Sum Specials – Shu Mai.

Riječ je o četiri najmekše i najsočnije vrećice dim suma punjenog svinjetinom i kozicama, ukrašenih ikrom i vlasce. Kombinacija zelene i crvene poslužene u naturalnoj posudici daje ovom jelu rapsodiju boja, toliko da smo ovo jelo uhvatili kamerom iz svih kutova i dalje je izgledalo jednako dobro. Macro leća nove Motorole edge40 Neo svakako je pojačala dojam dramatičnosti. Tips and tricks – kada imate jelo koje je na vrhu prožetu bojama, najbolje je da ga fotografirate iz ptičje perspektive uz neutralnu pozadinu. Kamere pametnih telefona nove generacije obično već u regularnom modu prepoznaju krupni objekt te ga stavljaju u fokus, uz blur svega ostalog.

SLATKO - Obanyaki s mliječnim sladoledom, 5 eura, Kućica Kiyomi by Vid Nikolić, Fooling Around

Bitna je tekstura, pomislili smo kada smo vidjeli fotografiju, ali i relativno prihvatljivu cijenu drugog slatkog jela iste kućice- Obanyaki. Hrskavo prženo okruglo pecivo punjeno karameliziranim ananasom s dodatkom mliječnog sladoleda sočni je oblačić okusa, složili smo se. Opcija bez sladoleda dođe 3 eura, a u kombinaciji sa sladoledom 5 eura. Nismo puno dvojili o okusu ovog sladolednog kolača, no za punu prezentaciju na fotografiji desert je bolje izgledao uz Shu Mai dim sumove koji su bili malo šareniji od našeg slatkiša. Za usporedbu, dodali smo sliku deserta s i bez dim sumova, pa možete procijeniti razliku. Kod fotografiranja slatkog jela Kiyomi kućice koristili smo opciju „Night vision“ kako bi se dodatno naglasile konture jela i kontrast između objekta i podloge. No, na eventima poput Adventa u Zagrebu često vam ta opcija ne treba zbog količine lampica.

SLANO – Trgani Pajcek, 8.30 eura, Kućica Pajcek kod Melkiora, Baš Naš

Jela Melkiora Bašića odavno izazivaju pažnju posjetitelja street food festivala, pa zanimanje za kućicu Pajcek kod Melkiora nije moglo izostati. Čini nam se da je hype bio opravdan. Za sve koji vole malo konkretnija jela, tu je uvijek omiljeni pulled pork, sada u izvedenici burgera. Izgledom podsjeća na gigantski burger, ali okusom je Trgani pajcek upravo ono što treba biti - tradicionalni, trganim mesom bogati obrok. Kombinacija s coleslaw salatom dala je jelu bogati okus, a kada smo osoblju spomenuli da želimo jako fotogenični burger, isti smo i dobili.

Dali su nam ideje kako fotografirati ovakvu okusnu raskoš, pa smo napravili nekoliko fotografija burgera na šanku kućice, a onda dlanom podignuli i usmjerili deliciju u zrak. Kao pozadina su došle treperave lampice koje je kamera mobitela dodatno zamaglila, ostavljajući fokus na primamljivoj hrani. Kako izgleda video u kojem u slow motionu jedemo ovaj gigantski obrok? Neka ipak ostane tajna u galeriji Motorole edge40 Neo.

SLATKO - Cronut Pistachio, 6 eura, Kućica Boogie Lab, Fuliranje

Kada su u ožujku ove godine otvorili Boogie Lab, Karlo Vulin i Mladen Vidović mogli su samo sanjati o hvalospjevima koje danas doživljavaju njihovi pekarski proizvodi. Znate onaj hashtag #worththehype? Sasvim sigurno dolazi na njihove predivne craft proizvode, najmekša peciva i naravno – cronate. Hibrid kroasana i krafnice, ovaj slatki zalogaj ostaje u sjećanju. Zato nije čudo da smo dugo čekali na cronut od pistacije. Možda malo predugo, no sve je palo u vodu kada smo ga kušali. Ovo je bez premca pobjednik našeg gastro putovanja. Čarobna krema od limuna i pistacije sjajno se spaja s hrskavim tijestom koje pucketa pod jezikom. Sitni komadići pistacije nadopunjuju priču o okusima i podsjećaju nas zašto na cronut vrijedi čekati. Puno, ali i dalje vrijedi. Složili smo se da ovu ljepoticu možemo fotografirati i iz ptičje perspektive, ali i sa strane, jer daje toliko puni i bogati dojam. Teško da bismo fotografijom mogli prenijeti okus, no i ovako, čarobnim fotkama Motoroline kamere s Pro snimačem možemo zamisliti koliko je fino!

Inače, za ljubitelje fotografije vrijedi spomenuti kako ova kamerica ima opciju Spot color. Označivanjem samo jednog elementa na fotki dajete tom objektu boju, a sve ostalo pretvarate u crno bijelo, što je još jedan jako fora element u snimanju hrane. No, mi smo ipak ljubitelji veselih boja, pa nije neobično da smo odabrali mobitel cool Pantone nijanse Caneel Bay. Vesele boje i cool gadgeti doista pokreću kreativnost. A koja je vaša omiljena adventska delicija?

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Motorolom.