CACIO E PEPE

Za prste polizati: Ovom tradicionalnom talijanskom receptu sa samo tri sastojka zbilja je teško odoljeti

10.06.2020 u 10:39

Bionic
Reading

Bogatstvo okusa i jednostavnost pripreme ono je što čini tradicionalno talijansko jelo 'cacio e pepe', odnosno 'sir i papar', tako popularnim među ljubiteljima mediteranskih okusa

Riječ je o vrlo ukusnom i finom jelu od samo tri sastojka: sira pecorina, tjestenine i papra, a vjeruje se čak i da datira još od staroga Rima.

Cacio je inače naziv za pecorino na romanskom dijalektu, ovčji sir koji se stoljećima izrađuje na mediteranskoj obali, u Maloj Aziji i Sjevernoj Africi.

Cacio e pepe je, kako se vjeruje, nekoć bilo omiljeno jelo pastira koji su puno vremena provodili na putu čuvajući ovce. Pastiri su u svojim torbama nosili komad zrelog Pecorina koji se vrlo teško kvari, suhu tjesteninu i papar.

Ovo talijansko jelo osvojilo je srca ljubitelja talijanske gastrononije širom svijeta, uključujući i velikog kuhara, preminulog Anthonyja Bourdaina. U jednoj epizodi svoje emisije Bourdain je kazao kako bi to jelo moglo biti najveća stvar u svijetu' - i odbio je otkriti omiljeni restoran u Rimu gdje uvijek uživa u svom 'cacio e pepe'.

Ipak, neki gastronomi smatraju kako su tri poznata talijanska jela s tjesteninom: cacio e pepe, carbonara i amatriciana vjerojatno svoj put započeli u rudnicima i tvornicama koji su nekada okruživale regiju Lazio i Rim, gdje su nekad živjele siromašne obitelji.

Sastojci poput npr. tvrdog sira ili tjestenine su mogli dugo trajati, bili su jeftini, zasitni i jednostavni za pripremu.

Angelo Carotenuto, menadžer LivItaly Tours i rođeni Rimljanin uvjeren je kako su ta tri jela zapravo nastala negdje oko 1800-ih kad je tjestenina postala popularna u Rimu.

Potrebni sastojci:

  • 320 g špageta
  • 125 g Pecorina Romana DOP
  • 4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 5 žličica soli

Priprema:

Skuhajte tjesteninu u koju ste dodali sol. Pecorino naribajte na najsitniji dio ribeža. Pomiješajte naribani Pecorino i papar. Kad voda proključa, stavite tjesteninu. Kuhajte ju dok ne postane al dente.

ovog jela je u kremastom umaku: papar i sir stavite u veliku posudu, dovoljno veliku da u nju možete dodati svu tjesteninu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte jednu šeflju vode od skuhane tjestenine u sir i papar kako biste dobili kremasti umak. Tjesteninu ocijedite i dodajte ju papru i siru te sve dobro promiješajte.

Poslužite s još ribanog Pecorina i papra. I dobar tek.