Poreč

Za novi vizualni identitet Konobe 'Ćakula', koji oduzima dah, pobrinuo se Sandro Užila

08.04.2022 u 11:27

  • +17

Konoba 'Ćakula'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajan Milosevic

Bionic
Reading

Impresivna profesionalna biografija, istarski sentiment i inovativan pristup razlozi zbog kojih je Konoba 'Ćakula' preuređenje povjerila upravo Sandru Užili

Sandro Užila, talentirani i mladi dizajner iz Pule, sa samo 30 godina može se pohvaliti zavidnim portfolijom. Njegov potpis stoji iza mnogih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu te jedini je certificirani profesionalac za dizajn i 3D vizualizacije, za što se školovao u Veneciji. Sa svojim timom arhitekata, inženjera i dizajnera, okupljenim u WAVE Design Studiju, priprema mnoge projekte, od kojih je jedan nedavno ugledao svjetlo dana.

Riječ je o Konobi 'Ćakula' koja se nalazi u Poreču, a kao i u svakom projektu dosad, Sandro Užila nastojao je ambijent stopiti s okolišem te vjerno prikazati sentiment i „istarsku dušu“ na suvremeni način, koristeći kamen, mikrobeton, korten i drvo hrasta. Sam naziv konobe, koji na istarskom dijalektu znači razgovor ili priča, donio je nalet inspiracije. Tako primjerice lusteri koji djeluju prozračno i odašilju blago svjetlo, simboliziraju oblake – jer kada ćakulamo ili maštamo, glava nam je u oblacima. Svaki detalj pažljivo je osmišljen, što se posebice oslikava u stropu. Dizajn potpisuje Sandro, a vrijedni stolari realizirali su njegovu ideju pa se tako strop sastoji od 3500 drvenih cilindrića različitih dimenzija, a svaki od njih predstavlja jedinstvenu, posebnu ćakulu.

U sofisticirani interijer, protkan tradicionalnim elementima, implementirana je vrhunska tehnologija, a ističe se vitrina za vina, dizajnirana po mjeri za pohranu 600 boca vina na idealnoj temperaturi. Ugrađeni su i Dry Age-ri, kako bi gosti mogli sami birati odležane komade mesa.

Prostor konobe zanimljiva je igra boja i različitih materijala. Zidovi od istarskog kamena čine savršenu ravnotežu s vitrinama i komodama u crnoj boji. Upravo je uloga elemenata crne boje isticanje protagonista ovog restorana kao što su gosti restorana koji bezbrižno ćakulaju i uživaju u istarskim delicijama, poput vina i odležanih komada mesa, ali i u istarskom kamenu. Kuhinja je također crna i obložena rustikalnim crnim pločicama, a sve kako bi u prvom planu bili kuhari i dinamika pripravljanja ukusnih specijaliteta.

Rame uz rame prozračnom i ugodnom interijeru stoji i eksterijer, odnosno terasa konobe 'Ćakule' koja se nalazi na ulici porečke stare jezgre. Ulica popločana kamenom odiše neodoljivim mediteranskim šarmom, a s njenom vizurom savršenu simbiozu čine klupe i stolice od hrasta te stolovi, također od hrastovine te s pločom od armiranog mikrobetona, na kojoj je ugraviran logo 'Ćakule'.

Istra, kao lajtmotiv i vječno nadahnuće, proteže se i kroz jelovnik, satkan od prepoznatljivih specijaliteta ''hrvatske Toscane''. Na meniju svoje mjesto uvijek imaju puleni istarske gastronomije poput istarskog pršuta, ovčjeg sira, ručno rađene tjestenine, kao što su fuži, ravioli ili njoki te okrepljujuća gusta juha, maneštra, a povrh svega morski specijaliteti po recepturi šefa kuhinje. Jelovnik je podijeljen u dvije kategorije, onaj koji je u ponudi tijekom cijele godine te sezonski meni, koji ''slavi'' sezonske namirnice. Kako su šparoge trenutno u punoj snazi, Konoba Ćakula priprema ukusna jela upravo s njima, a sve kako bi svojim gostima ponudila kvalitetne i svježe namirnice. ''Starosjedioci'' na jelovniku uvijek su tagliata od boškarina, istarska skuta s rajčicama ili pljukanci. S istarskim delicijama savršeno se stapaju vina i rakije, mahom od najpoznatijih istarskih vinara.

Uz ovaj dojmljiv jelovnik, Sandro Užila svojim iznimnim okom za estetiku, kojim se može pohvaliti i na svom Instagram profilu, kao i osjećajem za prepoznavanje identiteta prostora, donio je konobi 'Ćakula' pravo osvježenje, u kojem gosti mogu uživati na porečkoj adresi Ulica Vladimira Nazora 7.