GRIOTTE TORTA

Za doček Nove godine uz šampanjac poslužite ovu preukusnu tortu od čokolade i višanja

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 29.12.2021 23:18
  • Objavljeno 29.12.2021 u 23:18
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Voditeljica Karmela Vukov Colić ne prestaje nas oduševljavati svojim receptima, stoga smo još jedan izvukli s njezinog Instagram profila. Ovoga je puta riječ o preukusnom desertu s kojim ćete u stilu ispratiti 2021. godinu

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 šalicu šećera + 3 - 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dl jogurta
  • 70 ml ulja
  • 1 šalica (240 ml) brašna
  • 1/2 šalice kakaa
  • prstohvat soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 mali vrući esspresso (ili 1/3 šalice vruće crne kave)
  • 2 šalice višanja bez koštica (iz kompota)
  • 2 žlice ruma
  • 1 šalica (240 ml) slatkog vrhnja
  • 300 g nasjeckane tamne čokolade
  • 1 žlica maslaca

Priprema:

Tucite 2 jaja, 1 šalicu šećera, 1 vanilin šećer, 2 dl jogurta i 70 ml ulja. Potom dodajte 1 šalicu (240 ml) brašna koje ste prosijali s 1/2 šalice kakaa, prstohvatom soli i 2 žličice praška za pecivo. Na koncu ulijte i 1 mali vrući esspresso (ili 1/3 šalice vruće crne kave). Smjesu stavite u namašćen i pobrašnjen kalup (26 cm) i pecite 20-25 min na 180 stupnjeva.

Dok se biskvit peče, pomiješajte 2 šalice višanja bez koštica (iz kompota), 3 - 4 žlice šećera i 2 žlice ruma i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi i počne pretvarati u sirup. Usitnite štapnim mikserom. Pečenu vruću tortu nabockajte vilicom i prelijte s nekoliko žlica kompota. Potom po biskvitu rasporedite kuhane višnje.

Ostavite da se hladi dok pripremate ganache. 1 šalicu (240 ml) slatkog vrhnja stavite na vatru. Kad zavrije, ugasite vatru, a u vrhnje ubacite 300 g nasjeckane tamne čokolade i 1 žlica maslaca. Ostavite 1 min pa promiješajte. Prelijte preko višanja. Tortu stavite u hladnjak na 2 sata, a potom izvadite iz kalupa. Ukrasite je ružicama od ganacha i višnjama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!