OMILJENO DOBA DANA

Vrlo vjerojatno svog psa šećete pogrešno; evo što kaže stručnjak za pse

30.01.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Jeste li ikad razmišljali o tome šećeti li svog psa ispravno? Prema riječima osnivačice tvrtke PETA, vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi više vremena provoditi vani sa svojim krznenim prijateljima. Ingrid Newkirk, predsjednica Udruge za zaštitu životinja PETA progovorila je na ovu temu, savjetujući svim vlasnicima pasa kako da se ponašaju u šetnji s psima

Za početak, Newkirk smatra kako psi trebaju biti pravilno opremljeni za šetnju, baš kao što se i mi svaki dan odjevamo na odgovarajući način za posao. Prvenstveno je to radi njihove sigurnosti.

'Živimo u svijetu kojim dominiraju ljudi. Moramo paziti na naše ljubimce', rekla je Newkirk, dodajući kako su vlasnici pasa dužni staviti svog ljubimca na uzicu prije izlaska iz kuće kako bi izbjegli neželjene nezgode s drugim psima ili ljudima te kako pas ne bi istrčao pod auto.

Pritom nije svejedno kako vežemo psa, odnosno koju ogrlicu i povodac koristimo. Na pitanje trebaju li psi biti uzidani. 'Najbolje bi bilo koristiti oprsnice koje se psu vežu oko tijela', rekla je stručnjakinja, istaknuvši kako ogrlice ili davilice mogu prouzročiti brojne probleme kod pasa.

Newkirk je također naglasila kako je važno ne žuriti sa šetnjom. Psima je to najvažniji događaj u danu kojem se neizmjerno vesele. 'Pustite ih da njuškaju. Na taj način čitaju vijesti, to je njihov internet. Ne povlačite i ne požurujte ih', rekla je stručnjakinja.

'Vlasnici pasa trebali bi odvojiti prikladno vrijeme za šetnju kako bi njihovi pseći prijatelji mogli istražiti svijet', istaknula je PETA-ina predsjednica koja napominje kako je psima potreban boravak na svježem zraku od minimalno 30 minuta dnevno.

'To je vrlo posebna prilika za psa, da bude na svježem zraku, miriši i gleda što se događa oko njega. Psi ne žele biti zatvoreni po čitave dane u sobi, nadajući se izlasku. Za njih je to više od odlaska na WC. Za njih je to izlet', rekla je Newkirk koja također ohrabruje vlasnike pasa da, ukoliko mogu, usvoje još jednog psa.

Na taj način će, ne samo napraviti dobro djelo i spasiti jednu dušu s ceste, već i svom trenutnom kućnom ljubimcu osigurati društvo dok njih nema kod kuće.

'Psima i mačkama lutalicama očajnički su potrebni domovi. Definitivno moramo poduzeti nešto u vezi s krizom napuštenih životinja', rekla je Newkirk.