KAKO DO GOSPODINA PRAVOG?

Vjerovali ili ne, ovo je prava funkcija ljubljenja

11.10.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Poljupci su još uvijek tajna za sve nas, a njihova funkcija očito seže dalje nego što smo mislili

Jesu li vam ikada rekli da morate poljubiti puno žaba prije nego što pronađete princa? Ako jesu, bili su u pravu. Najnovije istraživanje znanstvenika s Oxforda pokazuje da žene uistinu moraju poljubiti mnogo muškaraca da bi došle do onog idealnog.

Ljubljenje omogućuje ženama da procijene potencijalne partnere te da odaberu onoga koji im najviše odgovara. Ta se procjena odvija na podsvjesnoj razini te se temelji na okusu i mirisu. Uz pomoć tih parametara žena odlučuje o kompatibilnom partneru.

Znanstvenici su otkrili da ljubljenje ima još jednu važnu ulogu - održava bliskost u vezi. Naime parovi koji se često ljube imaju kvalitetnije veze.

'Ljubljenje kao dio ljudskih seksualnih odnosa prevladava diljem svijeta. To je jedna od rijetkih stvari svojstvenih svakoj kulturi. A zašto je ljubljenje tako rašireno? Nismo baš sto posto sigurni, ali već i ova otkrića ukazuju na to da ljubljenje ima veću ulogu nego što mislimo', izjavio je voditelj istraživanja Rafael Wlodarski.

Rezultati istraživanja u kojemu je sudjelovalo više od 900 odraslih osoba objavljeni su u časopisu Human Nature. Znanstvenici napominju da su potrebna i daljnja istraživanja da bi se otkrila sva kompleksnost funkcije poljupca.