GASTRONOMSKE POHVALE

Vino je još jedan dobar razlog za posjet Hrvatskoj

23.02.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Što će vam se dogoditi ako probate hrvatska vina? Vjerojatno ćete se zaljubiti u Hrvatsku

Na stranici The wine and more objavili su članak o razlozima zašto ne piti hrvatska vina.

Željet ćete posjetiti Hrvatsku

Nakon što osoba kuša hrvatsko vino ostat će bez teksta i zapitati se kako izgleda zemlja u kojem je to piće nastalo. Čak i Gary Vaynerchuk – osnivač stranice Wine Library – smatra da je hrvatsko vino sjajno.

Željet ćete puno piti

Jednom kad osoba stigne u Hrvatsku kako bi kušala vino, neće dobiti priliku popiti samo čašu ili dvije. Hrvati su vrlo gostoljubivi i ponosni na svoje vino, pa neće dopustiti da osobi s kojom piju čaša ostane prazna. Posjetitelj će za hrvatskim stolom prvo dobiti rakiju kao aperitiv, a zatim nekoliko čaša vina čiji broj može samo narasti ako ima i nečeg za pojesti, a domaćin nikome neće dopustiti da ode bez još barem jedne čaše za put.

Ostat ćete iznenađeni lepezom pića i hrane

S obzirom na to da je Hrvatska podjednako obalna i kontinentalna zemlja, naša hrana i piće to odražavaju. Unutar samo nekoliko sati putovanja nalaze se rizlinzi i merloti, bečki šnicli i svježa riba.


Kušat ćete ga s drugim pićima

Od gemišta do bevande, Hrvati miješaju svoje vino s raznim drugim pićima, pa čak i gaziranim slatkim pićima. To će prosječnog turista nesumnjivo iznenaditi.

Moći ćete ga popiti, no ne i izgovoriti

Stranci često imaju problema s hrvatskim jezikom i imenima vina poput graševina ili žlahtina. No pola je zabave savladavanja takvih riječi u neuspjelim pokušajima.

Željet ćete otkriti i hrvatski jelovnik

Jednom kad posjetitelj kuša hrvatsko vino, poželjet će otkriti je li i hrana podjednako zanimljiva. Tko god se upusti u gastronomsko proučavanje Hrvatske teško će se na kraju oprostiti od svih delicija koje će imati priliku kušati. Od pršuta i sireva do morskih plodova i sjajnih deserta, posjetitelji će željeti jesti i piti koliko mogu.