SAVJETI STRUČNJAKA

[VIDEO] Greške koje vlasnici često rade u igri s ljubimcima

27.08.2020 u 18:51

Bionic
Reading

Igra s ljubimcima važan je dio njihove svakodnevnice jer im pruža zdrav i aktivan život

Jedan od veterinarskih savjeta je da ne dozvoljavate svom psu da nosi igračku iz parka nakon igre jer može dovesti do toplinskog udara.

'Psi povišenu tjelesnu temperaturu rješavaju disanjem jer nemaju znojne žlijezde. Ako nešto imaju u ustima, to djelomično ometa protok toplog zraka iz usta što može dovesti do toplinskog udara', rekao je veterinar Justin Lee.

Također, važno je voditi računa da ne pretjerujete s igrom na dane visokih temperatura i vlage u zraku.

Postoje neprikladne igračke za ljubimce. U pitanju su predmeti koji mogu dovesti do gušenja ili još gorih problema ako završe u probavnom traktu. Veterinarka Jessica Kirk preporuča nabavku igračaka koje su specijalno napravljene za ljubimce.

Jessica Kirk dodatno je istakla loptice neprikladnih veličina kao jedan od čestih problema. Ukratko, nemojte ljubimcima davati da se igraju s pikulama i predmetima koji imaju gumbe ili plastične oči.

Otimanje igračke ili potezanje igračke dok je ljubimcu u ustima kod životinje može s vremenom potaknuti agresivno ponašanje. Veterinarka Molly Farrell kaže kako se želja za zadržavanjem predmeta u ustima prenosi na situacije u kojima pas ne pušta osobu koju je ugrizao što dovodi do još težih ozljeda.

Ako želite izbjeći nepoželjno ponašanje kod pasa, izbjegavajte grubu igru s njima. Dok se psi u igri znaju lagano ugristi, kod igre s ljudima to zaista nije poželjno.

Još jedan nepoželjni oblik igre je izazivanje psa uskraćivanjem igračke. Također, nemojte učiti ljubimca da vidi ruke kao igračke.

Igra koja predugo traje može dovesti do iscrpljenosti i povrede, pa se preporučaju povremene stanke. Kažnjavanje ili vikanje na životinju tijekom igre može dovesti do budućeg lošeg ponašanja. Bolja metoda je nagrađivanje dobrog ponašanja.

Korištenje istih igračaka s vremenom može dosaditi ljubimcu što ponekad vodi potrazi za nekim drugim predmetom kojeg se može gristi i grepsti. Ako primijetite da je ljubimac temeljito izgrizao svoju igračku ili da ga više ne interesira, nabavite mu nešto novo.

No, najčešća pogreška koju vlasnici rade je izbjegavanje igre s ljubimcem. Igra je važan dio zdravog i aktivnog života svakog ljubimca. Mnoga istraživanja pokazuju da ljubimci koji se redovito igraju žive duže i kvalitetnije.