ALI NIŠTA OD GUINNESSA

Venom GT postigao 435 km/h i srušio Veyronov rekord!

25.02.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Malo koja se titula u automobilskoj industriji prema prestižu može mjeriti s onom za najbrži serijski automobil na svijetu. Ona još uvijek ostaje u vlasništvu Bugattija, ako se pita ekipu iz Guinnessove knjige rekorda

Naime minulog 14. veljače na NASA-inoj pisti John F. Kennedy u Floridi Hennessey Venom GT oborio je Veyronovih 269,86 milja na sat postigavši čak 270,49 mph prije nego što mu je ponestalo asfalta za sigurno zaustavljanje. To je čak 435 km/h!

Venom GT ipak neće završiti u Guinnessovoj knjizi rekorda jer je prema naputcima potrebno uzeti prosječnu brzinu iz dva trka u obrnutim smjerovima (što NASA nije dopustila) te je za status serijske proizvodnje potrebno proizvesti bar 30 automobila. Hennessey planira izraditi toliko Venoma GT-a, a zasad je kupce pronašlo 11 primjeraka po cijeni od milijun američkih dolara po komadu.

Kako god bilo, doista je impresivno vidjeti kako ovaj dorađeni Lotus Elise s GM-ovim V8 od 1.244 KS prkosi otporu zraka čak i nakon probijanja Veyronovog rekorda.

Zapravo, da je kojim slučajem Venom GT umjesto NASA-ine 4,6 km duge piste na raspolaganju, kao Veyron, imao Volkswagenovu pistu Ehra Lessien dugačku 8,7 km, uopće ne sumnjamo da bi rezultat bio i impresivniji.

Pogledajte.